Home [akcija] Hrvati i Srbi u Gvozdu kreirali “zastavu prijateljstva”

Hrvati i Srbi u Gvozdu kreirali “zastavu prijateljstva”

47
0

mladi8Na multietničkim likovnim susretima mladih iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Makedonije, Mađarske, Njemačke, Slovenije i Hrvatske, koji su ovih dana održavani u Gvozdu, u Sisačko-moslavačkoj županiji, sudionici Hrvati i Srbi zajednički su kreirali “zastavu prijateljstva”, od koje će se mnogima u njihovim zemljama zacijelo dignuti kosa na glavi!

– Pun nam je kufer nacionalističkih, srpsko-hrvatskih i četničko-ustaških prepucavanja. Smeta nam stalno pozivanje na prošlost, pri čemu nitko ne misli na budućnost. To nas u dobroj mjeri frustrira pa smo odlučili barem malo, simbolično, dati svoj doprinos razvitku prijateljskih odnosa dviju zemalja – objasnili su Anja Blažević i Stefan Gužvica, koji su kreirali zastavu.

– Zastavu smo kreirali kako bismo pozvali na ljubav i toleranciju dvaju naroda. Svjesni smo da će zastava izazvati reakcije i polemike, no u demokratskim društvima to je i te kako poželjno. Izradili smo nekoliko primjeraka, od kojih se jedan vijori u našem kampu u Gvozdu i ostaje mladima iz Hrvatske, jedan primjerak putuje u Srbiju, a ostale smo podijelili prijateljima iz drugih zemalja – kažu Anja Blažević i Stefan Gužvica, autori zastave.

Izvor: Vecernji list