Home [akcija] Raznovrsnost i kvalitetni kulturni sadržaji – odlike AJDE festivala

Raznovrsnost i kvalitetni kulturni sadržaji – odlike AJDE festivala

63
0

film4Trodnevni festival AJDE (Avgust jednog diverzanta) završen je 13.avgusta koncertom benda Collision. Festival je svojim raznovrsnim programima od radionica, preko izložbi i projekcija filmova, do koncerata privukao mnogobrojnu publiku.

“Festival je uspešno prošao, to je najbitnije. Bilo je naporno ali je vredelo. Drago mi je sto je za edukativne sadržaje bilo dosta zainteresovanih jer smatram da je to najvažnija komponenta bilo kog festivala. To je seme razvoja lokalne kulturne scene i iskreno se nadam da će mladi koji su naučili nešto novo to i primeniti u praksi u narednom periodu. Umrežavanje sa drugim organizacijama i gradovima u cilju razmene kulturnih sadržaja, takođe je bilo neprocenjivo iskustvo za nas kao organizatore, a drago mi je što smo Kruševljanima pružili priliku da vide i čuju nešto novo i drugačije – od predavanja legende stripa, Zografa, do koncerta desetočlanog benda Collision”, izjavio je Marko Vukojević, direktor festivala.

Zadovoljstvo je izrazila i direktorka Kulturno-prosvetne zajednice Jasmina Milić, izjavljujući da je organizacija AJDE festivala primer dobre prakse kako bi trebalo da izgleda saradnja između jedne kulturne ustanove i NVO.

Prvo veče festivala obeležila je izložba fotografija mladog kruševačkog umetnika Veljka Stojiljkovića, a nakon toga zapaženo posećen jam session kruševačkih muzičara.

Mladi Kruševljani su oduševljeni edukativnim programima festivala u okviru kojih su imali priliku da predstave sebe u stripu uz pomoć legend stripa Aleksandra Zografa, oprobaju se u DJingu sa DJ Raid-om, čuju šta je to Glič i kako se koristi, kao i oslikaju jedno zdanje u centru grada u okviru radionice oslikavanja javnih prostora sa predstavnicima udruženja KURS.

Da je kruševačka publika zainteresovana za kvalitetne sadržaje alternativne kinematografije pokazala je velika posećenost filmskih projekcija DORF-a i Slobodne zone. DORF (festival dokumentarnih rok filmova) predstavio je Kruševljanima Stevan Spasić, urednik filmskog programa kao priliku da odgledaju projekcije jednog specifičnog žanra kao spoja filma i muzike i izrazio zadovoljstvo što je putujući DORF kao „priča koja se razvija“ stigao i u Kruševac. Jedan od kriterijuma za izbor filmova bio je „nedostupnost“ istih kruševačkoj publici. Stevan je takođe istakao da se ciljevi DORF festivala od kojih su neki dostupnost određenih tehnologija i umrežavanje umetnika poklapaju sa ciljevima AJDE festivala. U okviru projekcija sa DORF-a Kruševljani su mogli da saznaju o načinu funkcionisanja „one man“ bendova, specifičnim potrebama i načinu izražavanja muzičara, organizaciji i uspehu jednog slovenačkog radija, kao i dešavanjama „iza scene“.

“Jako sam srećan što je publika iz Kruševca imala priliku da pogleda ovako kvalitetne i drugačije filmove, koncerte, izložbu. U svemu tome sam uživao i ja, ali i u upoznavanju kulture, znamenitosti, tradicije i običaja koje ovaj grad poseduje. Zahvalio bih se celoj organizaciji, a ponajviše volonterima koji su pokazali da su im kultura i umetnost važni”, izjavio je Nikola Polić, mladi autor filma “Nevidljive” koji je u okviru projekcija Slobodne zone prikazan kruševačkoj publici.

 

Kada se govori o održanom festivalu, ne sme se izostaviti veče slem poezije koje je posetiocima priredio Bokerini, kao ni izložbu hand made nakita na kojoj su kreativci iz Kruševca prikazali svoje radove.

Organizatori festivala su se sumirajući utiske nakon festivala obavezali da neće stati i da će gradu pružiti nove raznovrsne kulturne sadržaje, jer je AJDE pokazao da ih kruševačka publika željno očekuje.