Home [njuz] BEZ UGOVORA NEMA „PRVE ŠANSE“

BEZ UGOVORA NEMA „PRVE ŠANSE“

134
0

book5Da ne bi, iz neznanja, umesto u program „Prva šansa“ upali u klopku neodgovornih poslodavaca i besplatno radili mesecima, mladi moraju da znaju pre svega da li su je poslodavac uopšte uključen u ovaj program ili ne.
Iako je prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje preko programa „Prva šansa“ prvi posao dobilo više od 20.000 mladih, iz ove ustanove upozoravaju da mladi ljudi koji žele da na ovaj način steknu prvo radno iskustvo moraju da znaju sledeće:

Da sa NSZ i poslodavcem potpiše ugovor o sticanju stručne prakse (volontiranje), koje traje tri meseca. Pored ovog trojnog ugovora poslodavac i nezaposleno lice zaključuju još jedan ugovor o stručnom osposobljavanju. Na račun zaposlenog u prva tri meseca, dok traje volontiranje, NSZ direktno uplaćuje 10.000 dinara. Ukoliko su i poslodavac i volonter zadovoljni, posle tri meseca lice postaje pripravnik i potpisuje ugovor o radu s poslodavcem, o čemu se obaveštava NSZ. U periodu pripravništva, koji traje 12 meseci, NSZ refundira poslodavcu zaradu zaposlenog. U tom dodatnom periodu sve troškove zarade i doprinosa snosi poslodavac. Ako poslodavac ne ispunjava obaveze iz ugovora po programu „Prva šansa“, mladi mogu da se žale nadležnoj filijali NSZ.