Home [njuz] Fakultet ne da diplomu zbog promene pola

Fakultet ne da diplomu zbog promene pola

64
0

mladi19Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER) u Zagrebu odbio je svom bivšem studentu koji je promenio pol i ime da izda novu diplomu inženjera. Prema pisanju Jutarnjeg lista, nakon što je promenio pol i ime iz Mirko u Sanja, bivši student FER-a, u decembru prošle godine u sekretarijatu fakulteta predao je molbu za novu diplomu i sva potrebna dokumenta. Za nekoliko dana stiglo mu je negativno rešenje. “Fakultet nije u mogućnosti da nakon izdavanja diplome interveniše”, navodi se u rešenju koje je stiglo bez uputstva o pravnom leku, odnosno kome može da se žali.

Kad je uredno diplomirao i postao inženjer, Mirko je dobio odgovarajuću diplomu, ali danas 31-godišnja Sanja novu s novim podacima ne može dobiti iako je bez problema dobila novu ličnu kartu i pasoš, piše list.

Sanja smatra da ima pravo da dobije dokument s novim podacima. “Osećam se malo diskriminisano i ljutito. Ne znam zašto su me odbili, je li reč o inaćenju sekretara fakulteta”, kaže ona.

Napominjući da ne zna na osnovu kog zakona joj ne daju novu diplomu, inženjerka Sanja kaže da je ne traži ništa da joj poklone, već samo svoje pravo, jer je diplomu, posle šest godina učenja zaslužila. “Ona je moja, s ovim ili onim imenom”, rekla je Sanja.

Izvor: 021