Home [ knjige/tribine ] Javna debata “Uvođenje sistema kvaliteta u OCD – Etički kodeks kao sredstvo...

Javna debata “Uvođenje sistema kvaliteta u OCD – Etički kodeks kao sredstvo samoregulacije civilnog sektora u Srbiji ”

79
0
mladi2Građanske inicijative (GI) organizuju javnu debatu o etičkom kodeksu i samoregulaciji civilnog sektora u Srbiji koja će se održati u sredu, 29. juna 2011. godine u hotelu “Zira” (Ruzveltova 35, Beograd) sa početkom u 11 časova. Pre početka debate, organizacije civilnog društva imaće priliku da u svečanom delu potpišu i na taj način pristupe Etičkom kodeksu (OCD).

Cilj debate je promocija Etičkog kodeksa OCD u Srbiji i otvaranje diskusije o pitanjima koja Kodeks pokreće. Tema javne debate je nefinansijska održivost organizacija civilnog sektora u Srbiji kroz razvoj sistema, unutrašnjih pravila i principa rada što na duži rok može da doprinese uspostavljanju sistema kvaliteta u radu OCD u Srbiji. Debata će se fokusirati na tri podteme:

1. Primena vrednosti u praksi – da li primenjujemo vrednosti koje promovišemo?

Diskusija će biti fokusirana na vrednosti civilnog sektora formulisane u kodeksu i način njihove primene u praksi kroz strukturu organizacije, procedure i pravila rada, odnos prema osobama koje angažujemo i zapošljavamo, volonterima, transparentnost poslovanja i saradnju sa drugim OCD; sistem kvaliteta u radu OCD u Srbiji.

2. Saradnja sa strankama i institucijama – neprijatelji, partneri ili …?

Otvoreni dijalog o jednom od gorućih pitanja civilnog sektora – kakav treba da bude odnos sa institucijama države i političkim partijama? Diskusija će obuhvatiti, između ostalog, kvantitet i kvalitet saradnje, osnivanje OCD od strane političkih stranaka i potencijalni uticaj finansiranja iz budžeta na nezavisnost OCD.

3. OCD u očima građana – kako promeniti percepciju građana o OCD-ima?

Na ovoj sesiji učesnici će imati priliku da razgovaraju o postojećoj percepciji OCD-a u Srbiji i načinima da se takva slika promeni. Posebna pažnja biće posvećena uzrocima negativne percepcije i posledicama do kojih dovodi.

Uvodničari u teme biće: Miodrag Shrestha, Balkanski fond za lokalne inicijative, Miljenko Dereta, Građanske inicijative i Nadežda Milenković, kreativna direktorka reklamnih kampanja.

Ceo program možete preuzeti ovde.

Ukoliko želite da potvrdite vaše prisustvo, molimo vas da to učinite do ponedeljka, 27. juna 2011.g. na e- mail adresu dejana@gradjanske.org ili na telefon 011/263 263 1.

Etički kodeks organizacija civilnog društva u Srbiji je dokument koji reguliše osnovne vrednosti i principe rada udruženja građana. Kodeks predstavlja akt samoregulacije kao odraz svesti civilnog sektora u Srbiji o potrebi formulisanja unutrašnjih pravila rada i odnosa prema akterima van sektora.

Kodeks obuhvata principe rada kao što su primena vrednosti u praksi, nezavisnost, transparentnost, solidarnost i odnos prema zaposlenima, volonterima i korisnicima usluga. Kodeks je svečani dokument i organizacije ga prihvataju dobrovoljno, obavezujući se da će slediti načela i primenjivati principe rada u dobroj veri.