Home [njuz] Izabrani novi članovi Kluba 27 – glavne nagrade Tamari Dobranić, Mariji Jelić...

Izabrani novi članovi Kluba 27 – glavne nagrade Tamari Dobranić, Mariji Jelić i Urošu Matiću

57
0

mladi20Proglašenjem 15 novih članova Kluba 27 i uručivanjem nagrada ukupne vrednosti 1,2 miliona dinara, danas je svečano završen četvrti konkurs Erste Banke čiji je cilj javna afirmacija mladih i talentovanih ljudi.
Dobitnike glavnih nagrada, u kategorijama umetnosti, društvenih i prirodnih nauka, odredio je žiri, a javnim glasanjem je odabrano još 12 dobitnika, po četvoro u svakoj kategoriji.
Glavne nagrade,po 200.000 dinara na Omladinskoj kartici Erste Banke, dobili su Tamara Dobranić, Marija Jelić i Uroš Matić.

Andrea Brbaklic urucuje nagradu Urošu Maticu, kategorija društvene nauke

Tamara, pobednica u kategoriji umetnosti, je mlada harfistkinja i profesor u muzičkoj školi, član Beogradske filharmonije i dobitnica brojnih nagrada u zemlji i inostranstvu. Marija, kojoj je žiri dodelio glavnu nagradu za prirodne nauke, a istovremeno je dobila i najveći broj glasova javnosti, jedina je sa prostora bivše Jugoslavije koja je osvojila tri olimpijske medalje na svetskim matematičkim olimpijadama. U kategoriji društvenih nauka, najbolji je bio Uroš, student arheologije, stručni saradnik Istraživačke stanice Petnica i spoljni saradnik Muzeja afričke umetnosti u Beogradu.
I javnost je imala priliku da glasa putem Interneta i sms poruka, birajući svoje favorite. Nakon gotovo mesec dana, koliko je trajalo javno glasanje, od ukupno 30 finalista, koji su po oceni žirija ušli u uži izbor, 12 prvoplasiranih (po četiri iz svake kategorije) nagraĎeno je sa po 50.000 dinara na Omladinskoj kartici Erste Banke.
‘’Ovaj projekat je usmeren na segmente društva koji su zapostavljeni na razne načine. U današnje vreme, položaj onih koji su odlučili da se bave delatnostima od šireg društvenog značaja, u kojima ne možete ili ne dobijate odmah punu profesionalnu satisfakciju, nije nimalo lak. Zato sam posebno srećan kada vidim kako raste broj prijavljenih poslednjih godina, a samim tim je i zadatak nas iz žirija sve zahtevniji. Čestitam svim novim članovima Kluba 27 na postignutom uspehu’’, izjavio je portparol projekta, umetnik Uroš Đurić.
Stručni žiri su činili: Jelica Protić, profesorka Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Snežana Klašnja, pomoćnik ministra za omladinu i sport, Ljubiša Rajić, šef katedre za skandinavistiku na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, Uroš Đurić, umetnik i portparol projekta, Saša Mirković, direktor spoljnih komunikacija RTV B92, Boško Radojković, direktor Guitar Art festival, Bojan Brkić, zamenik glavnog urednika i urednik spoljnopolitičke redakcije RTS-a i Andrea Brbaklić, direktorka Sektora komunikacija Erste Banke.
Na konkurs se ove godine prijavilo više od 400 mladih iz 98 gradova, najviše iz Beograda, Novog Sada i Niša. Najveći broj prijava stiglo je u kategoriji umetnosti, a više od 70 odsto kandidata saznalo je za konkurs preko Interneta.
Predstavljanje kandidata i glasanje na Internetu obavljeni su na portalu SUPERSTE.NET Erste Banke, čiji je cilj da okupi kreativne i talentovane ljude i omogući im da se meĎusobno upoznaju i razmene iskustva.