Home [zabavnik] Mladi u SAD sve teže nalaze posao

Mladi u SAD sve teže nalaze posao

92
0

work5Američka omladina je suočena sa sve neizvesnijom budućnošću, jer su sumorni izgledi za zaposlenje mladih od 16 do 24 godine. Uprkos sporom poboljšanju situacije na tržištu rada, ekonomistkinja Hajdi Širholc iz Instituta za ekonomsku politiku, kaže da mladi radnici tek treba da osete te promene.

“Od Velike depresije nismo videli ovako visoke stope nezaposlenosti”, kaže Širholc, a prenosi “Glas Amerike”.

Novi fakultetski diplomci su u direktnoj konkurenciji sa onima iz prethodne godine, kada je stopa nezaposlenosti bila takođe neverovatno visoka, tako da je konkurencija za posao među mladim ljudima zaista krajnje oštra.

U Institutu za ekonomsku politiku kažu da je velika tragedija što mladi radnici imaju i manju bezbednost. Hajdi Širholc primećuje da mnogi diplomci koji ne mogu da pronađu posao neće moći da se kvalifkuju za povlastice za nezaposlene.

„Mladi radnici suštinski nemaju ikakvo obezbeđenje – tržište rada im ga je izvuklo ispod nogu. Oni na posletku moraju da zavise od porodice i prijatelja, koji možda i sami imaju svoje probleme sa zaposlenjem”, ističe Širholc.

Ona kaže da je dobra vest to što je rast broja radnih mesta u proteklih šest meseci postojano bio veći od broja koji je potreban da bi se održao korak sa normalnim priraštajem stanovništva. Nju najviše brine pregrejana politička atmosfera u Vašingtonu, koja izgleda da je sve voljnija da žrtvuje rast broja radnih mesta radi smanjenja sve većeg državnog duga.

Profesor Ajman Tarabiši sa Fakulteta za biznis Univerziteta „Džordž Vašington“, kaže da je stepen diplome sada manje važan od sposobnosti za marketing. „Ne treba pominjati da ste diplomirali na ovom ili onom fakultetu i da imate takvu i takvu diplomu. Poslodavci gledaju veštinu koju imate u ovom trenutku, kakav biste mogli da imate uticaj i koliko znate. Stvari se menjaju, nova pravila su u igri i mladi to vrlo brzo moraju da shvate”, kaže Ajman Tarabiši.

Izvor: Tanjug