Home [njuz] Školarine stare, studenata još više

Školarine stare, studenata još više

34
0

zurkaŽarko Obradović izjavio je da će ministarstvo predložiti da cene školarina na fakultetima ostanu iste, ali je najavio i povećanje kvote za upis studenata. “Redovno servisiramo isplatu zarada. Prema tome, nema razloga da se školarine ne fakultetima povećavaju”, rekao je ministar prosvete i nauke Srbije Žarko Obradović agenciji Beta.
Obradović je rekao da će sutra biti održan sastanak sa rektorima univerziteta i predstavnicima studenata na kome će se razmatrati potreba za eventualnim korekcijama kvota za upis studenata.

Ministarstvo će pokušati maksimalno da izađe u susret fakultetima u okviru ekonomskih mogućnosti, najavio je Obradović, gostujući na Televiziji “Pink”.

On smatra da bi država trebalo da učini sve kako bi se povećao broj studenata koji bi trebalo da dobiju stipandiju, dodajući da je mladima potrebno pružiti šansu da steknu visoko obrazovanje.

Obradović je rekao da je do sada nadoknađeno više od tri četvrtine časova koji su izgubljeni tokom štrajka prosvetnih radnika i da nije bio moguć jedinstven model nadoknade za sve škole.

Predloženo je nekoliko modela nadoknade u odnosu na predloge koje su direktori škola dostavili Ministarstvu od kojih su neki bili da se za nekoliko radnih dana produži školska godina, dok su drugi bili da se radi subotom, objasnio je Obradović.

Ministar je potvrdio da će 14. maja biti održan kontrolni ispit male mature kako bi se đacima omogućilo da “razbiju tremu” uoči tog ispita.

Obradović je najavio da će u naredna dva meseca, odnosno do kraja polugodišta u Skupštini biti donet zakon o obrazovanju odraslih, koji bi omogućio da se još jedan broj ljudi u obrazovanju i mladih angažuje, s obzirom na to da svake godine određeni procenat zaposlenih stiče uslove za odlazak u penziju.

On je rekao da su primanja zaposlenih u prosveti regulisana pravnim aktom i ekonomskom situacijom i da su sada svi zaposleni u prosveti obavešteni da će povećanje plata u aprilu biti veće za 5,5 odsto i da će prva isplata biti sada u maju.

Obradović je rekao da postoji dogovor između Ministarstva i sindikata da tokom ovih meseci do početka školske godine, odnosno 1. oktobra, formiraju koeficijenti, gde će biti “usklađeni neki nivoi u odnosu na stručnu spremu”.

Izvor: agencije/MONDO