Home [njuz] BESPLATNE PRIPREME IZ MATEMATIKE ZA 200 OSMAKA

BESPLATNE PRIPREME IZ MATEMATIKE ZA 200 OSMAKA

44
0

mladi12Povodom polaganja završnog ispita u osnovnim školama i evropske godine volonterizma Društvo za promociju i popularizaciju nauke i Univerzitet u Beogradu organizovaće besplatne pripreme iz matematike za 200 zainteresovanih osmaka.

Pripreme će se održavati svake subote i nedelje od 14. maja do 5. juna u amfiteatru Mašinskog fakulteta u Beogradu s početkom u 18.00 časova. Prijavljivanje đaka će se vršiti do 12. maja na adresi pripreme.dppn.rs.

U junu 2011. godine će se posle 56 godina ponovo polagati mala matura, odnosno po novogovoru završni ispit. Do sada su ispit polagali samo oni osnovci koji su planirali da nastave školovanje, a sada je završni ispit obavezan za sve đake. Kako je ovo prvi test tog tipa, kako su ovu školsku godinu pratile višemesečne obustave nastave (od 28. januara do 1. aprila) i kako su privatne pripreme za kvalifikacioni ispit postale praksa, ali i veliki izdatak za porodični budžet, Društvo za promociju i popularizaciju nauke je odlučilo da organizuje besplatne pripreme svih osnovaca koji ne mogu da priušte privatne profesore, ili jednostavno žele bolje da se pripreme i tako sebi obezbede put ka boljoj srednjoj školi. Ideja je da se đaci tokom meseca maja uvedu u prostor visokoškolskih ustanova i da im se obezbede zbirke. Podsećamo da će pripreme početi istog dana kada i probni test za završni ispit u osnovnim školama.

Za sve dodatne informacije molimo vas da nas kontaktirate na besplatnepripreme@gmail.com , ili na telefon (+381) 064 23 88 0 33.

Pripreme će voditi sledeći predavači:

1. Nemanja Đorđević, Rukovodilac u Istraživačkoj stanica Petnica (14. maj i 22. maj)

Rodio se u ulici Narodnog Fronta 62 pre 27 godina. Studira teorijsku matematiku u Beogradu, a završio Likovnu akademiju na Topčideru. U Istraživačkoj stanici Petnica je rukovodilac medjunarodnog programa Petnica International za studente i Letnje Naučne Škole ze sedmake. Pre šest godina je bio u petničkom astronomskom timu koji je pobedio na međunarodnom takmičenju Kvanta u Indiji. Godinama je izveštavao o nauci putem emisije “Korak ka nauci” Prvog programa Radio Beograda i kao urednik u matematičkom listu Matematiskop.

2. Katarina Petrović, Savetnik za nauku i tehnologiju potpredsednika Vlade republike Srbije (15. maj)

Završila Matematičku Gimnaziju u Beogradu. Tokom srednje škole, takmičila se iz matematike i fizike. Dva puta je predstavljala Srbiju na Međunarodnim olimpijadama iz fizike gde je osvojila jednu pohvalu i jednu bronzanu medalju. Naučni rad koji je pripremila na seminarima u Istraživačkoj stanici Petnica osvojio je nagradu „Prvi korak ka Nobelovoj nagradi iz fizike“. Nakon srednje škole studirala na američkom univerzitetu Prinston gde je diplomirala fiziku sa specijalizacijom u biofizici. Trenutno je na doktorskim studijama iz molekularne medicine na medicinskom fakultetu.

3. Dr Milovan Šuvakov, Viši naučni saradnik u Institutu za fiziku (21. maj)

Rođen 1979. godine u ulici Narodnog fronta u Beogradu. Završio Matematičku gimnaziju preko puta, a kasnije Fizički fakultet. Sveže doktorirao fiziku na Jožef Stefan Institutu u Ljubljani. Trenutno se bavi istraživačkim radom na Institutu za fiziku u Zemunu i rukovodi programom matematike u Istraživačkoj stanici Petnica. Kao srednjoškolac, predstavljajući našu zemlju na dveMedjunarodne olimpijade iz fizike osvojio bronzanu i srebrnu medalju. Bavio se i popularizacijom nauke pisanjem u Mladom fizičaru, a zatim kroz aktivnosti u Društvu za popularizaciju i promociju nauke.

4. Slobodan Bubnjević, Urednik Vremena nauke (28. maj)

Završio Matematičku gimnaziju, studirao eksperimenatlu fiziku na Fizičkom fakltetu, spoljni je saradnik SCL laboratorije Instituta za fiziku i urednik predavanja na Festivalu nauke u Beogradu. Pisao je za Politikin zabavnik i National Geographic. Od 2003. godine stalno je zaposlen u nedeljniku Vreme gde piše o nauci i uređuje Vreme nauke.

5. Nikola Božić,  Rukovodilac u Istraživačkoj stanica Petnica (29. maj)

Rođen je u Valjevu 1978. godine. Po završetku Valjevske gimnazije odlazi na studije elektrotehnike u Beograd. Bavi se astronomijom, kao i popularizacijom i promocijom nauke. Uređuje rubriku Nauka na B92 Internet Portalu od 2007. godine. Radi u Istraživačkoj stanici Petnica, gde vodi Odeljenje matematičko-tehničkih nauka i seminar astronomije kao programski rukovodilac.

6. Branimir Acković, Saradnik u Institutu za fiziku (4. jun)

Rukovodilac programa fizike u Istraživačkoj stanici Petnica i saradnik Instituta za fiziku u Beogradu. Bavi se promocijom i popularizacijom nauke, zanima se za fiziku, astronomiju, elektroniku i računarstvo. Radio na Astronomskoj opservatoriji u Beogradu, u okviru međunarodnog projekta BELISSIMA, gde je učestvovao u projektovanju 1.5m teleskopa “Milutin Milanković”.

7. Saša Popović, Nastavnik informatike (5. jun)

Rodjen 1978.godine u Nišu gde je i diplomirao na Elektronskom fakultetu. Radi kao nastavnik informatike u dve niške osnovne škole, Dušan Radović i Branko Radičević. Autor je projekta “Youtube priprema osmaka za završni ispit iz matematike” i urednik sajta ucislobodno.com. Autor je jednog od programa stalnog stručnog usavršavanja zaposlenih u obrazovanju. Ima dvoje dece.