Home [njuz] Muka zbog „bolonjskih” diploma

Muka zbog „bolonjskih” diploma

38
0

noteElektrotehnički fakultet „na svoju ruku” podelio prve bolonjske diplome, jer prosvetne vlasti već dve godine ne završavaju pravilnik o izgledu dokumenata koje izdaje Univerzitet

U svečanoj sali Rektorata Univerziteta u Beogradu podeljene su prve bolonjske diplome i to studentima Elektrotehničkog fakulteta. U senci objašnjenja kako su ove diplome prve u skladu s pravilima Evropske unije i sa sedam nivoa zaštite, ostala je činjenica da je čitav posao Univerzitet uradio „na svoju ruku” zbog pritiska studenata koji već dve godine čekaju svoje diplome.

– Mi smo izašli u susret studentima koliko smo mogli, svesni da smo na neki način prekoračili ovlašćenja, ali drugačije se nije moglo. Ministarstvo je napravilo Pravilnik o izgledu i sadržaju diploma koje izdaje Univerzitet u skladu sa Zakonom iz 2005. godine, ali u međuvremenu zakon je promenjen, a izmene su bile najopsežnije baš u tom delu koji se tiče zvanja, trajanja studija i slično. Nacionalni savet je takođe doneo nomenklaturu zanimanja i sad imamo pravilnik koji niti je u skladu sa nomenklaturom niti sa tekućom verzijom zakona – objašnjava za naš list dekan ETF-a dr Miodrag Popović.

On kaže da je diplomu čekalo oko 600 studenata i da neki od njih nisu dobili ovaj dokument gotovo dve godine.

– Zbog svega ovoga napisali smo novi pravilnik i u saradnji sa Univerzitetom, čiji su stručnjaci dodali još neke odredbe, zajednički smo predlog poslali Ministarstvu pre tri meseca. Pošto nisu reagovali, mi smo odlučili da štampamo diplome na osnovu pretpostavljenog teksta pravilnika – kaže dekan.

Na pitanje da li očekuje da će za njihovim primerom sada krenuti i drugi, dr Popović odgovara potvrdno i objašnjava da se diplome štampaju pomoću specijalizovanog softvera koji se nalazi u Računarskom centru UB, a da će svaki fakultet dopisivati ono što je specifično za njih. On dodaje da sama diploma nije toliki problem, koliko je to dodatak diplomi, jer se pravilnik najviše bavi upravo tim dokumentom.

Na naše pitanje šta se događa kada diplomac dođe u zavod za zapošljavanje sa ovom novom diplomom, dekan odgovara da se tu otvara dodatni problem, jer prvo mora biti donet Nacionalni okvir kvalifikacija, a Nacionalni savet na tome radi već dosta dugo.

– Sad nas čeka isti posao za diplome na engleskom jeziku, a tu je problem mnogo veći, jer ne postoje zvanični prevodi naših stručnih naziva na engleski jezik. Taj posao treba da uradi Nacionalni savet za visoko obrazovanje, kao što je već urađeno na srpskom – kaže dekan.

On dodaje da je ETF prvi u Srbiji koji je krenuo sa „bolonjskim” diplomama i ističe da Univerzitet u Novom Sadu izdaje nešto što su sami osmislili na osnovu ranijih zakonskih rešenja.

– Mi izdajemo diplome već nekoliko meseci, i to i na srpskom i na engleskom jeziku, jer nismo mogli da izdržimo pritisak studenata. Znači, naši diplomci mogu da se zaposle i u inostranstvu sa ovim dokumentima – objašnjava profesor dr Milan Simić, prorektor za nastavu Univerziteta u Novom Sadu.

Po njegovim rečima, diplomci su dolazili u neprijatne situacije jer potvrda o završenim studijama važi samo šest meseci, tako da su poslodavci po isteku tog vremena insistirali da im donesu diplomu.

– Sami smo sve uradili. Prvo smo sačekali da izađe Pravilnik o listi stručnih, akademskih i naučnih zvanja, a pošto do danas nije urađen Pravilnik o sadržaju javnih isprava koje izdaje Univerzitet, mi koristimo stari, ali smo uneli izmene koje predviđa zakon i one se uglavnom odnose na dodatak diplomi – kaže prorektor Simić.

U teškoj situaciji s diplomama su i stari studenti koji su stekli master, kao što su Jelena i Tamara sa beogradskog Filološkog fakulteta.

– Mi smo imale mogućnost da kao stari, diplomirani studenti polažemo razliku u ispitima i dobijemo master, što je koštalo 40.000 dinara. Od tog novca, 10.000 dinara smo dale za diplomu koju do danas, evo gotovo dve godine, nismo dobile. Imamo samo uverenje o završenim master studijama – objašnjavaju ove nekadašnje studentkinje srpske književnosti i jezika sa opštom književnošću.

U Ministarstvu prosvete i nauke nismo uspeli da dobijemo objašnjenje zašto do danas nije urađen dokument od kojeg zavise diplome svih studenata u Srbiji, iako nam je nezvanično rečeno da je pravilnik gotov i da se posao otegao „zato što su sa Univerziteta neprekidno stizale primedbe”.

Izvor: Politika