Home [njuz] Svaki deseti srednjoškolac ne dođe do diplome

Svaki deseti srednjoškolac ne dođe do diplome

58
0

zurkaPoražavajući podaci Foruma beogradskih srednjih stručnih škola govore da 11 odsto srednjoškolaca u tim ustanovama u prestonici ne završi srednju školu. Veliki broj jedinica, enorman broj izostanaka.

 

Prema istom izvoru, svaki treći učenik ima jednu ili više jedinica a najviše nedovoljnih ocena iz fizike, matematike i hemije, rekao je Tanjugu predsednik foruma Milorad Antić navodeći podatke za 51 srednju stručnu školu – medicinske, mašinske, pravne, ekonomske struke.

Na kraju prvog polugodišta pokazalo se na primer da od oko 400 učenika na jednoj godini, njih više od 130 ima jedinice, naveo je Antić.

Prema njegovim rečima, pored jedinica iz prirodnih nauka, loše ocene beleže se i iz filozofije i sociologije, ali i iz stručnih predmeta.

Takođe, u beogradskim školama beleži se i veliki broj izostanaka – oko 80 po učeniku, rekao je Antić, navodeći da đaci donose loše znanje iz osnovnih škola, da su udžbenici nerazumljivi, neprilagođeni, kao i da su nastavni planovi i programi zastareli.

Ima tu i posledica opšteg stanja u društvu koje je iznedrilo nove idole, među kojima nema mesta naučnicima, pokazalo je ranije istraživanje Instituta za psihologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu.

(Tanjug/MONDO)