Home [njuz] Studentski džeparac jedva 50 evra

Studentski džeparac jedva 50 evra

55
0

mjuza34Istraživanja pokazuju da studentima malo ostane kad plate stan i hranu. Samo 8 odsto akademaca zarađuje određena sredstva

VIŠE od 80 odsto studenata nikada ne posećuje muzeje, tri četvrtine nikada ili retko idu u galerije i obilaze spomenike kulture, a 69 odsto ih ne ide u pozorište. Razlog leži delom i u tome što dve trećine akademaca mesečno za kulturu mogu da odvoje manje od 2.000 dinara.

Svaki peti student, kada plati stan i hranu, mesečno raspolaže sa manje od 5.000 dinara, a 38,5 odsto troši između 5.000 i 10.000 dinara mesečno.

Ove zabrinjavajuće rezultate pokazalo je istraživanje Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka.

– Čak 93 odsto studenata novac za život dobija od roditelja. Ukupno 18,1 odsto prima različite stipendije, a tek 8,1 odsto akademaca zarađuje određena sredstva – objašnjava mr Slobodan Mrđa, saradnik Zavoda i autor istraživanja. – Najlošiji standard imaju studenti državnog univerziteta u Novom Pazaru, slede akademci Prištinskog univerziteta, sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici, a za njima oni koji studiraju u Kragujevcu.

Zbog manjka novca, studenti se najlakše odriču tehničkih uređaja i putovanja, a najteže Interneta, garderobe i izlazaka.

Internet je važan jer je 99 odsto akademaca reklo da koristi kompjuter, a oko 80 odsto ima profil na „Fejsbuku“.

Izvor:Novosti