Home [ savetovalište za mlade ] Stalno se ceskam po glavi, cesto mi se otvore i ranice, i...

Stalno se ceskam po glavi, cesto mi se otvore i ranice, i kosa mi je zbog toga oslabila…

327
0

pitanje :

Zdravo. Imam dugogodisnji problem za koji sam pronasla da se zove trihotilomanija. Stalno se ceskam po glavi, cesto mi se otvore i ranice, i kosa mi je zbog toga oslabila i opada.

U pocetku (pre nekih 9 godina) bilo je jos gore, pojavljivali su mi se i pecati bez kose, pa sam valjda vremenom to cupkanje kose svela na ceskanje glave i povremeno cupkanje, ali, naravno, problem nije resen. Imam zelju da prestanem, par puta sam i uspela dva-tri dana da ,,ne diram kosu\\\\\\\’\\\\\\\’, ali ubrzo ne mogu da se obuzdam ili jednostavno ni ne primetim kada opet pocnem! Kako se resava ovaj problem?! Sigurna sam da ce jedan od odgovora biti ,,snagom volje\\\\\\\’\\\\\\\’, ali me zanima i nacin na koji to mogu da postignem! Unapred hvala na pomoci!

odgovor:

Poštovana Bojana, odgovor nije „snagom volje“, jer si taj metod kao što pišeš pokušavala više puta i nije dao rezultate. Problem je dublje, emocionalne prirode, a ponašanje koje opisuješ i za koje osećaš snažnu unutrašnju prinudu da ga stalno sprovodiš, predstavlja način rasterećenja tenzije ili pak na neki način zadovoljavanje neke emocionalne potrebe, koje si nedovoljno svesna. Način da se sa svojim problemom uhvatiš u koštac i počneš da ga rešavaš je da kod svog lekara opšte prakse zatražiš uput za psihijatra, a najbolje za specijalizovanu ustanovu koja se bavi zaštitom mentalnog zdravlja, i koja od usluga pruža različite psihijatrijske, psihoterapijske (individualne, grupne, porodične), defektološke i druge procedure. Takve ustanove u Beogradu su Institut za mentalno zdravlje u Palmotićevoj 37, Institut za psihijatriju u Pasterovoj 2, KBC „Dr Dragiša Mišović“ na Dedinju. Sličnih ustanova ima u Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu. Srdačni pozdravi, Jovan Ratković.