Home [treninzi] Hladni rat u CZKD

Hladni rat u CZKD

62
0

mladi10Okrugli sto “Hladni rat 2 – Društvo” je drugi u seriji okruglih stolova seminara “Hladni rat – prošlost, sadašnjost, budućnost” koji će se održati u Beogradu, Sarajevu i Konjicu od 8. do 10. aprila 2011.

 

Fokus ove serije okruglih stolova je razumevanje dva tipa antagonizama: prvi, između dve različite vizije društva – socijalističkog i liberalno-kapitalističkog; i drugi, između dva kulturna konstrukta, Istoka i Zapada. Oba antagonizma imaju implikacije na današnji svet: ubrzano nestajanje koncepata društva i mira koji su zamenjeni pojmovima zajednice i sigurnosti, odnosno reprodukcije i ponavljanja – kulturne razlike Istok/Zapad produkovane tokom Hladnog rata, kroz pojmove tranzicije, demokratizacije i privatizacije.

Seminar prati izložbu No Network – Vremenska mašina, u okviru projekta D-0 ARK Undergound – 27. 05 – 07. 08. 2011. Konjic (Bosna i Hercegovina). Centar za kulturnu dekontaminaciju (Beograd) organizuje trodelnu seriju okruglih stolova koji kreiraju kontekstualni pejsaž izložbe. Cilj serije okruglih stolova je ne samo refleksija istorijskih i teorijskih pitanja podstaknutih Hladnim ratom u njegovom istorijskom okviru, nego razumevanje gramatike sadašnjih i budućih tenzija u politici, društvu i kulturi.

Kao i sam Hladni rat, aktivnosti koje se preduzimaju kao deo ovog projekta ciljaju na čitavu populaciju bez obzira na godine, pol, samoproklamovanu ili dodeljenu afilijaciju. Ovo nije projekat značajan isključivo za akademsku publiku nego, pre svega, za publiku uopšte.

Program:

08.04.2011., 19.00 – Otvaranje
Centar za kulturnu dekontaminaciju, Birčaninova 21, Beograd

Pozdravni govor:
Edo Hozić – Direktor Bijenala savremene umjetnosti, D-0 ARK Underground (TIME MACHINE)
Borka Pavićević – Urednik serije Seminara, Hladni rat, CZKD
Branislav Dimitrijević – Selektor 1. Bijenala savremene umjetnosti D-0 ARK Underground – TIME MACHINE – “No Network!”

Uvodni govor:
Miodrag Protić – Slikar, likovni kritičar i osnivač Muzeja savremene umetnosti u Beogradu
Nebojša Bradić – Pozorišni reditelj, Potpisnik Deklaracije o podršci Republike Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine Bijenalu savremene umjetnosti D-0 ARK Underground TIME MACHINE – “No Network!”

09.04.2011., 10.30 – 13.30 – Okrugli sto – Ukoliko je Hladni rat u kulturi završen, onda…?
Centar za kulturnu dekontaminaciju, Birčaninova 21, Beograd

Uprkos istoj modernističkoj viziji homogenizovanog i standardizovanog kulturnog horizonta, koju su delile obe suprotstavljene strane u Hladnom ratu, ovaj politički i tehnološki sukob karakterisala je i borba za kulturnu supremaciju. Ako je Hladni rat možda završen, definisan i kanonizovan za istorijske i političke nauke, ostao je kulturološki rez na Zapad i Istok koji transcendira njegov politički osnov. Kako je ovaj kulturni antagonizam zasnovan, dizajniran i reprezentovan? Kako je transformisan u kulturni kanon, odnosno kako estetički i politički utiče na savremenu kulturnu i umetničku produkciju?

Učesnici:
Ljiljana Blagojević – teoretičarka umetnosti, (Arhitektonski fakultet, Beograd)
David Crowley – istoričar dizajna, (Royal College of Art, London)
Branislav Dimitrijević – istoričar umetnosti, (Visoka škola za likovnu i primenjenu umetnost, Beograd)
Ines Weizman – teoretičarka umetnosti, (Metropolitan University, London)
Radina Vučetić – istoričarka, (Filozofski fakultet, Beograd)
Moderator: Svebor Midžić, Beograd

10.04.2011., 10.30 – 14.30 – Okrugli sto – Treba li braniti društvo?
Bošnjački Institut – Fondacija Adil Zulfikarpašić, Mula Mustafe Bašeskije 21, Sarajevo.

Za razliku od današnjih ratova Hladni rat je imao, kao svoj politički uslov, pojam mira koji je omogućavao politički antagonizam. Podela na socijalističko i liberalno-kapitalističko društvo, odnosno na demokratsko i totalitarno društvo, dugo godina tokom Hladnog rata, bilo je glavno polje antagonizma u formulisanju koncepta društva. Danas, nakon Hladnog rata, zajedno sa pojmom mira nestali su pojmovi politike i društva i oni su zamenjeni pojmom zajednice i sigurnosti. Kako misliti nestanak pojmova mira, politike i društva i uspon koncepata zajednice i sigurnosti i kako danas misliti nekad samorazumljiv pojam društva koji je podrazumevao solidarnost, samoorganizovanje i otpor hladnoratovskoj državi?

Učesnici:

Zdravko Greboteoretičar prava, Sarajevo
Jasmina Husanović – teoretičarka kulture, Tuzla
Slobodan Blagojević književnik, Sarajevo
Hamdija Demirović – književnik i prevodilac, Sarajevo
Slobodan Karamanić – sociolog, Beograd/Minhen
Branimir Stojanovi
ć – psihoanalitičar, Beograd

Nebojša Jovanović: Socijalizam,društvo,manjina, prikazivanje i teorijska vinjeta o TV drami Jagoš i Uglješa Bate Čengića

ARK Konjic – 17.00 – 19.00 – Poseta atomskom skloništu

Pukovnik Dr. John Andreas Olsen – Istoričar

Urednici Seminara:
Branislav Dimitrijević
Branimir Stojanović
Borka Pavićević

Koordinator:
Noa Treister

Izvor: enovine