Home [njuz] Srbija ostaje bez naučnika

Srbija ostaje bez naučnika

56
0

mjuza35U narednim godinama nećemo ni imati dovoljno naučnika koji da odu iz naše zemlje, pa će se na taj način zaustaviti odliv mozgova, izjavio je direktor istraživačke stanice Petnica Vigor Majić.

“Ne zato što se država ne brine za njih, već zato što se sve manje mladih interesuje za naučni i inženjerski sektor”, objasnio je on u izjavi koju danas prenose dnevnici 24 sata i Pres.

Prema njegovim rečima, nije loše ako naši mladi ljudi odlaze u inostranstvo i rade na institutima, usavršavaju se i obogaćuju svoje znanje. Problem je što sve više njih po svaku cenu odlazi u inostranstvo, a da čak ni ne rade u struci.

“Od njih, i ako se vrate, Srbija neće imati koristi, jer se u inostranstvu nisu usavršavali niti su naučili nešto novo”, kaže Majić.

Srbija je, međutim, po “odlivu mozgova” prošle godine uznapredovala za jedno mesto – našla se na 136. mestu od ukupno 139 zemalja. Poslednjih deset su Moldavija (130), Gvajana (131), Burundi (132), Lesoto (133), Libija (134), Mauritanija (135), Srbija (136), Svazi (137), BiH (138) i Kirgizija (139).

Srbija se po izdvajanjima za nauku i dalje nalazi gotovo na samom začelju Evrope. Dok se u celoj Evropi za nauku izdvaja do čak tri odsto BDP, u Srbiji se za to namenjuje jedva 0,3 odsto.

Izvor: Fonet