Home [akcija] Amerikanci u poseti Srbiji

Amerikanci u poseti Srbiji

35
0
mladi1519 mladih Amerikanaca je sa svoja dva starija pratioca doputovalo u Srbiju 20. marta ove godine u uzvratnu posetu srednjoškolcima iz osam opština u Srbiji, koji su u toku 2010. godine boravili u SAD u okviru Programa omladinskih lidera u Srbiji (Serbian Youth Leadership Program).

Do 2. aprila ove godine, gosti iz SAD boraviće u Beogradu, Smederevu, Blacu, Kikindi, Soko Banji i Obrenovcu gde će biti uključeni u lokalne akcije koje učesnici SYLP-a već sprovode u svojim lokalnim zajednicama.

Prvih dana boravka u Srbiji (do 24.03.2011), gosti iz SAD će provesti u Beogradu u okviru kojih imaju organizovane kulturne obilaske, treninge, radionice i posete raznim institucijama. Ostatak boravka provešće u gore pomenutim gradovima u domovima svojih vršanjaka koji su ih posetili prošle godine. 29. marta se vraćaju u Beograd u kom borave do 2. aprila kada se vraćaju u SAD.

Gosti će u ovim gradovima biti uključeni u akcije koje su već u toku a završetak njihove posete obeležiće trodnevna konferencija koja počinje 1-og. aprila 2011. godine u Domu omladine u Beogradu.

Svečano otvaranje izložbe fotografija učesnika SYLP-a, obeležiće početak konferencije u okviru koje su planirani zajednički treninzi i radionice za goste i sve učesnike SYLP-a 2010. Tema izložbe fotografija čiji su autori srednjoškolci su akcije koje sprovode u svojim sredinama ali i uspomene iz njihovog boravka u SAD, gde su takođe bili uključeni u lokalne akcije i radionice na različite teme. Cilj ove izložbe je da se mladi u Srbii ali i šira javnost upozna sa značajem omladinskog aktivizma ali i konkretnim aktivnostima koje sprovode kako bi svoj položaj u sredinama iz kojih dolaze, učinili boljim.

Ambasadorka SAD u Srbiji, Meri Vorlik će zajedno sa predstavnicima Ministarstva omladine i sporta i Ministarstva prosvete, svojim prisustvom podržati otvaranje izložbe i goste iz SAD.

Uz pomoć vršnjaka i Kancelarija za mlade, srednjoškolcii iz osam opština u Srbiji sprovode razne akcije u svojim lokalnim sredinama.

U Smederevu je započeta akcija “Pokreni se, promeni svet” u okviru koje mladi učesnici/e SYLP-a promovišu aktivizam, lobiraju za prostor za mlade i pomoć Narodnoj kuhinji u Smederevu. Mladim Kikinđanima je takođe potreban prostor za omladinski klub pod nazivom “Špajz”. Održavanjem koncerta i različitih društvenih događaja, oni će nastojati da upoznaju svoje sugrađane sa aktivnostima koje sprovode. Kroz brojne radionice uz pomoć kojih će moći da nauče sve o organizovanju akcija, mladi u Soko Banji nastoje da svojim vršnjacima približe aktivizam ali i pitanja tolerancije kojima se bavi predstava na engleskom jeziku na čijoj pripremi učesnici SYLP programa trenutno rade.

Mladi u Obrenovcu žele da poprave uslove u svojim srednjim školama, pa će u cilju prikupljanja sredstava u tom gradu biti održan sportski turnir i rok koncert. “Konekt fest” je naziv muzičkog festivala koji će se održati u Blacu u cilju promocije omladinskog aktivizma i neafimisanih bendova a cilj svih učesnika SYLP-a je da ovaj festival postane tradicija. Učesnici/e SYLP-a sa teritorije Beograda su započeli sveobuhvatnu kampanju za otvaranje omladinskih klubova po celoj Srbiji koja će biti obeležena takmičenjem u crtanju grafita na temu: “Mladi i prostor” i takmičenjem za najbolju fotografiju u kategoriji “Napušteni javni prostor”.

Serbian youth leadership program su realizovale Građanske inicijative u saradnji sa organizacijom World Learning iz Vašingtona. Program finansira Odeljenje za obrazovanje i kulturu U.S. State Department-a i sprovodi se uz podršku Ambasade SAD u Beogradu.