Home [njuz] Dajte mi šansu, hoću da radim!

Dajte mi šansu, hoću da radim!

47
0

mladi12Budućnost… Program „Prva šansa” Nacionalne službe za zapošljavanje namenjen je mladima do 30 godina bez radnog iskustva u struci

Bojana Radić jedna je od 885 mladih Beograđana koji su prošle godine došli do posla kroz program „Prva šansa”, koji realizuje Nacionalna služba za zapošljavanje. U toku je prijava na ovogodišnji konkurs, a kako saznajemo u Filijali „Beograd”, za realizaciju ove mere izdvojeno je značajno više novca nego do sada.

Nakon što je završila srednju zubotehničku školu na Zvezdari, Bojana Radić odmah je počela da traži posao. Kako nije bila lenja, pored oglasa tražila je i druge opcije, pa je ubrzo saznala za program „Prva šansa”, pomoću koga se ubrzo zaposlila u privatnoj zubnoj oridinaciji „Ortocentar”.

Prvo volontiranje

– Jedva sam čekala da počnem da radim. U početku sam volontirala i to je bila prva prilika da primenim znanja stečena u školi. Praksa je bila odlična šansa da naučim „zanat”, tako da mi nije bilo toliko teško da radim kada sam i zvanično dobila posao. Sada je već više od godinu dana od kako sam zaposlena i nadam se da ću ovde napraviti lepu karijeru – kaže Bojana, koju smo zatekli kako objašnjava mušteriji koliko košta popravka zuba.

Vlasnik ordinacije Aleksandar Mirković kaže da je Bojanin dolazak značajno uticao na uspeh u poslovanju „Ortocentra”.

– To je bila odlična prilika da učinim nešto pozitivno i za mladog zubnog tehničara i za firmu. Nisam više stizao da uradim sav posao, pa sam rešio da angažujem pomoć. U saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje, od mnogo kandidata izabrao sam Bojanu, koja se svojim zalaganjem pokazala kao zaista kvalitetan kadar. Od kad je ona sa nama, broj klijenata je za trećinu veći – objasnio je Mirković.

Brojke
885 zaposlenih kroz „Prvu šansu 2010″
2.910 planiranih učesnika „Prve šanse” i „Stručne prakse”
10.300 nezaposlenih na Zvezdari početkom marta

„Prva šansa” je program NSZ namenjen mladima do 30 godina bez radnog iskustva u struci i odnosi se na zapošljavanje kod privatnika na određeno vreme. Posle tri meseca stručne prakse i jedne godine pripravničkog staža, tokom kojih najveći deo troškova zarade i doprinosa snosi država, poslodavac je u obavezi da pripravnika zadrži u radnom odnosu još godinu dana, kada sam plaća pripravnika. Plata je od 18.000 do 22.000 hiljade dinara u zavisnosti od obrazovanja.

Mladi najteže do posla

– Među nezaposlenima najviše ima omladine sa završenom gimnazijom i fakultetom i oni godinama čekaju prvi posao. Zato je za „Prvu šansu” ove godine izdvojeno dosta više novca, a pokrenut je i novi program, „Stručna praksa”, za zanimanja kod kojih je potrebno polaganje stručnog ispita. Očekujemo da se sprovođenjem ovih mera vrlo brzo popravi položaj mladih – rekla je Dragana Poverenović, rukovodilac službe NSZ-a na Zvezdari, koja je juče u velikoj sali zvezdarske opštine prezentovala ove programe.

Kako nam je rečeno, prošle godine se 2.300 Beograđana uključilo u program „Prva šansa”, a njih 885 je došlo do zaposlenja. U planu za ovu godinu predviđeno je 2.910 učesnika u programima „Prva šansa” i „Stručna praksa”. Za detaljnije informacije poslodavci mogu da se jave pozivnom centru NSZ-a na broj 0901/300-301 ili službama beogradske filijale.

„Stručna praksa”

Novi program Nacionalne službe za zapošljavanje „Stručna praksa 2011″ podrazumeva osposobljavanje za samostalan rad u struci, bez zasnivanja radnog odnosa. Pored privatnika mogu konkurisati i poslodavci iz državnih institucija, a najviše može trajati godinu dana.

Za to vreme država obezbeđuje novčanu pomoć od 10.000 do 14.000 dinara mesečno, zavisno od nivoa obrazovanja, uplaćuje doprinose za slučaj povrede na radu i bolesti i pokriva troškove polaganja stručnog ispita u visini jednomesečne novčane pomoći.

Izvor:press