Home [konkursi] Otvoren konkurs za prijem radova za Drugi beogradski filmski festival osoba sa...

Otvoren konkurs za prijem radova za Drugi beogradski filmski festival osoba sa invaliditetom

86
0

sample_2Hendi centar „Koloseum” u Beogradu raspisao je danas konkurs za prijem radova za Drugi beogradski filmski festival osoba sa invaliditetom, BOSI FEST 2011, koji će biti otvoren do 28. marta, dok će rezultati selekcije biti objavljeni do 20. aprila. Festival će biti održan pod pokroviteljstvom grada Beograda od 3. do 5. juna u Domu omladine i takmičarskog je karaktera. Osim nagrada u takmičarskoj selekciji za najbolji film, režiju i scenario, van konkurencije biće dodeljena i nagrada publike.

Prema najavama organizatora, konkurs igranih i dokumentarnih filmova na temu osoba sa invaliditetom otvoren je za sve zainteresovane. Trajanje pojedinačnog rada treba da bude do 90 minuta, na engleskom jeziku ili sa srpskim  i engleskim titlom, da je produciran u prethodnih pet godina i svi zapisi moraju da budu u DVD formatu. Potrebno je još dostaviti i sinopsis između 100 i 200 reči, dijalog listu, lične kontakte i biografiju autora s fotografijom. Radove i prateće materijale, sa naznakom: „Za Konkurs BOSI FEST 2011”, slati na adresu Masarikova 5/XIII, kancelarija 1305. Pitanja u vezi s konkursom mogu se slati na adresu: film@bosifest.rs ili pozvati 011/2637-820, svakog radnog dana od 10 do 14 sati.

Inače, slogan ovogodišnjeg festivala je „Pogled, pokret, život”, a teme kojima će se baviti podrazumevaju kulturu, sport, turizam, obrazovanje, rad i život osoba sa invaliditetom.

– Ovaj festival pokazuje da Beograd podržava bogatstvo različitosti, a ne još jednu smotru na kojoj autori jedni drugima daju nagrade, već mesto razvoja amaterske kinematografije ove najveće marginalizovane populacije, tj. osoba sa invaliditetom.

Festival će biti most između srpskog amaterskog filma na ovu temu i ostatka sveta, autora, odnosno projekata i sredstava, a najvažnije, filma i srpske publike – objašnjava Darko Ivić, direktor festivala, i dodaje da je na prošlogodišnjem festivalu prikazano više od 55 filmova na temu života i rada osoba sa invaliditetom iz 18 zemalja sa tri kontinenta.

On takođe ističe da ovakva filmska manifestacija može doprineti upoznavanju šire javnosti sa pravima, položajem i potrebama osoba sa invaliditetom, poboljšanjem komunikacije, prihvatanjem različitosti, rušenjem postojećih predrasuda o osobama sa invaliditetom, a u isto vreme filmski program podsticajno deluje da se mladi režiseri ohrabre na stvaranje novih filmskih i umetničkih ostvarenja.

Ovogodišnji BOSI FEST podržavaju Ministarstvo rada i socijalne politike Reublike Srbije, Gradska uprava grada Beograda, Sekretarijat za kulturu, Savetodavno telo OSI pri kabinetu gradonačelnika grada Beograda, gradska opština Stari grad, gradska opština Vračar i Turistička organizacija Beograda.