Home [stipendije] Stipendije Kembridža studentima iz Srbije

Stipendije Kembridža studentima iz Srbije

71
0

racunar1Ministarka omladine i sporta Snežana Samardžić-Marković i predsednik Upravnog odbora fondacije “Peksim” Mihail Petreski potpisali su danas protokol o saradnji čiji je cilj da što više studenata iz Srbije dobije stipendije za studiranje na Kembridž Univerzitetu.

Samardžić-Marković, koja je i predsednica Fonda za mlade talente, rekla je da taj Fond i Fondacija “Peksim” imaju zajednički interes kako bi pomogli studentima iz Srbije da upišu neki of fakulteta na Kembridžu.

– Nije to samo novčana pomoć, to je signal studentima i srednjoškolcima u Srbiji da ih neko prepoznaje i da o njima brine. Ovde je važan sistem vrednosti koji staje u nekoliko reči: radim, učim, i zbog toga sam nagrađen. To je moj san u Srbiji da rad bude centralni sistem vrednosti – rekla je Samardžić-Marković.

Petreski je rekao da studenti iz Srbije i Makedonije, koji putem ove Fondacije dobiju stipendije, imaju obavezu da se vrate i pomognu svojim zemljama u procesu evropskih integracija i da su za svaku godinu za koju dobiju stipendiju dužni da u svojim zemljama odrade dve godine.

On je podsetio da je prošle godine studije na Kembridž Univerzitetu upisalo 18 srpskih studenata i naveo da je ove godine na prestižnom Triniti koledžu prijemne ispite položilo još četiri učenika Matematičke gimnazije iz Beograda.

– Poruku je vrlo jasna – idite, vredno učite, probajte da se što bolje zabavite, ali se vratite i pomozite Srbiji da bude što bolja – rekao je Petreski.

Majkl O’Saliven , predsednik Fonda za stipendiranje stranih studenata Kembridž Univerziteta rekao je da na tom univerzitetu znanje stiče od sedam do 18.000 stranih studenata iz svih delova Evrope.

– Jesmo bogat Univerzitet, ali ne dovoljno, što nas je nateralo da sarađujemo sa raznim organizacijama, kako bi najbolji studenti došli na Kembridž. Talenti iz svih delova sveta dolaze kod nas, ali mi možemo da im pomognemo samo ako su dobro pripremljeni. Sekundarno obrazovanje u Srbiji pomaže mladima u toj pripremi što je dokazala i Matematička gimnazija na čemu im ja čestitam – rekao je O’Saliven.

Izvor: Blic