Home [njuz] „I u Skupštini Srbije ima vrednih ljudi”

„I u Skupštini Srbije ima vrednih ljudi”

52
0

penSkupština je super, tvrde stažisti kojima su juče u Domu Narodne skupštine svečano uručene diplome… Većina ovih momaka i devojaka, koji su od maja 2010. do januara 2011. pohađali studentsku praksu u srpskom parlamentu, deli stav da Narodna skupština ima drugu, pozitivnu stranu medalje.

Manje je poznato, kako kažu, da ovde ima mnogo ljudi, u skupštinskim odborima i telima, koji vredno rade na donošenju zakona i učestvuju u nizu parlamentarnih procesa.
– Deo stažista već se javio na konkurs za administrativne radnike i očekuju da dobiju posao u najvišoj državnoj ustanovi. Drugi, najuspešniji, dobili su stipendije za postdiplomsko studiranje u inostranstvu. Reč je o 24 mladih ljudi sa Pravnog, Ekonomskog, Filološkog i Fakulteta političkih nauka, koji su izabrani među 300 prijavljenih kandidata. Oni su prva generacija stažista koju je podržao USAID. Vladimir Stojanović, student Pravnog fakulteta, kaže da su za proteklih devet meseci stažiranja mogli da vide i pozitivnu i negativnu stranu parlamenta, ali da je prevagnula ona pozitivna.
– Loš utisak o skupštini je onaj koji vidimo na televiziji. Ali, ne vidimo da u skupštinskim odborima, radnim grupama i drugim telima poslanici zaista vredno rade. Drago mi je da sam imao priliku da vidim kako funkcioniše parlament iznutra – kaže Stojanović za „24 sata”. Milica Vasić, pravnica, kaže da je mislila da neće biti interesantno i radno. Ubrzo je, kako kaže, shvatila da je pogrešila i svog mentora, inače samostalnog poslanika Jovana Damjanovića, toplo preporučuje svim budućim stažistima. Ana Marija Popović, politikolog, kaže da ne očekuje zaposlenje u parlamentu budući da je dobila stipendiju za školovanje u inostranstvu, ali da bi se, u suprotnom, najverovatnije prijavila na konkurs. Ona ocenjuje da stažiranje nije bilo najbolje koncipirano, ali smatra da je ipak veoma korisno.

Đukić Dejanović: Skupština vas čeka!
MAKAR da među vama postoji jedan novi Veljko Odalović, jedna nova Gordana Čomić, Tanja Ostojić, Miloš Aligrudić koji su samo neki od vaših mentora (neka mi ne zamere oni koje nisam pomenula), ovaj trud bi dobio svoj puni smisao. A verujem da među vama ima mnogo više onih koji će jednog dana sedeti u ovim klupama ili biti snažna stručna podrška budućim poslanicima – poručila je Slavica Đukić Dejanović,  predsednica parlamenta, i čestitala stažistima dodelu diploma.

Izvor: 24 sata