Home [stipendije] J U Ž N A A F R I...

J U Ž N A A F R I K A – L I V E! C r a f t s & D r u m s

36
0

student2Muzej afričke umetnosti u Beogradu u saradnji sa Africa Village – Nevladinom organizacijom za umetnost i kulturni razvoj Afrike, organizuje događaj pod nazovom JUŽNA AFRIKA – LIVE! Crafts&Drums. Ovaj događaj će se održati u petak, 25. i subotu, 26. februara 2011. u periodu od 11h do 17h, u prostoru Muzeja afričke umetnosti, Andre Nikolića 14.

Događaj JUŽNA AFRIKA – LIVE! Crafts&Drums se sastoji od kreativnih radionica za decu i mlade. Cilj ovih radionica je da se učesnici upoznaju sa umetnostima Južne Afrike. Gosti Muzeja afričke umetnosti biće umetnici iz Južne Afrike koji će pokazati mladima kako se izrađuju predmeti od žice, kako se prave minijaturne skulpture u drvetu, kao i tehniku pletenja korpi sa kablovima za telefon. Deca će imati priliku da učestvuju u radionici izrađivanja tradicionalnih pregača karakterističnih za narod Ndebele, kao i da nauče kako se sviraju bubnjevi i koji su ritmovi tradicionalnih plesova Južne Afrike. Ovaj događaj u Muzeju afričke umetnosti će omogućiti deci i mladima da na jedan drugačiji način posete Muzej – uzmu učešće u stvaralačkom procesu sa gostujućim umetnicima.

Ulaz na ovaj događaj je besplatan i otvoren za sve koji žele da imaju dodir sa kulturom Južne Afrike – uživo!

Učesnici se mole da dođu na vreme.

 

Za više informacija o programu u MAU, pozovite nas na tel. 011.2651654, kontakt osobe: Emilia Epštajn i Ivana Vojt

 

Program MAU za petak 25. i subotu 26. februar 2011 :

Kreativne radionice namenjene mladima (srednjoškolcima i studentima):

12-14h Tri radionice južnoafričkih zanata odvijaće se simultano u MAU

  1. Radionica primenjene umetnosti „Predmeti od žice“

  2. Radionica primenjene umetnosti „Svet skulptura“

  3. Radionica primenjene umetnosti „Korpe od telefonskih žica“

Učesnici u radionicama će direktno od umetnika iz Južne Afrike naučiti kako se prave predmeti od žice, kako se prave minijaturne skulpture u drvetu, kao i kako se pletu korpe od raznobojnih telefonskih žica. Gosti će objasniti tehniku izrade južnoafričkih predmeta, dok će kustosi Muzeja afričkih umetnosti uputiti posetioce u kulturološki značaj ovih predmeta. Učesnici radionica će imati priliku da na licu mesta naprave južnoafričke predmete.

——————————-

Kreativne radionice namenjene deci (7-12 godina):

11-12h muzička radionica bubnja „Ritam Južne Afrike“

Kustos MAU će provesti decu kroz priču o afričkim bubnjevima, njihovim oblicima i značenjima. Deca će i sama moći da ispobaju svoje veštine sviranja na bubnjevima ponavljajući tradicionalne južnoafričke ritmove zajedno sa gostujućim muzičarima iz Južne Afrike!

14-15h likovna radionica „Ndebele pregače“

Deca će imati priliku da od kustosa MAU čuju zanimljivu priču o pregačama koje su deo nošnje naroda Ndebele iz Južne Afrike. Nakon toga, sva deca će nacrtati pregače i napraviti malo umetničko delo. Posmatranje sadržaja, istraživanje forma i boja, interpretacija izloženih dela će omogućiti putovanje u srce mašte i zabaviti decu pri poseti Muzeju.

15-16h muzička radionica bubnja sa Brankom Trijićem, perkusionistom iz Beograda

Kustos MAU će provesti decu kroz priču o afričkim bubnjevima, njihovim oblicima i značenjima. Deca će i sama moći da ispobaju svoje veštine sviranja na bubnjevima ponavljajući afričke ritmove.

16-17h likovna radionica „Ndebele pregače“

Deca će imati priliku da od kustosa MAU čuju zanimljivu priču o pregačama koje su deo nošnje naroda Ndebele iz Južne Afrike. Nakon toga, sva deca će nacrtati pregače i napraviti malo umetničko delo. Posmatranje sadržaja, istraživanje forma i boja, interpretacija izloženih dela će omogućiti putovanje u srce mašte i zabaviti decu pri poseti Muzeju.