Home [ savetovalište za mlade ] Nemam emocije skoro za nista

Nemam emocije skoro za nista

2552
0

pitanje :
Postovani, Imam 21 godinu i nemam emocije skoro za nista. Nista ne mogu istinski da osetim, prema svemu sam ravnodusna. Imam decka sa kojim mi je divno i sa kojim sam dugo, ali ne osecam nista.

Idem na fakultet koji mi se svidja, ali ne osecam nikakvo uzbudjenje kada polozim ili padnem ispit. Brine me sto sam toliko razvnodusna i flegma…

odgovor:

Poštovana „Cvetić“, iz ovog tvog kratkog izlaganja, može se zapaziti da si inteligentna mlada osoba, koja stremi visokim vrednostima, obrazovanju, saznanju, dubokim međuljudskim i partnerskim odnosima. Razvojni period u kome se nalaziš, tzv. pozna adolescencija, jeste period dovršavanja razvoja ličnosti i identiteta, i prirodno je da još uvek nisu ’sve kockice legle’ i da u načinu na koji doživljavaš sebe i okruženje nije sve potaman. Isto tako, među nama postoje značajne individualne razlike, ne samo u fizionomiji, visini, boji očiju, nego i u motoričkim kapacitetima („fizička spretnost“) intelektualnim kapacitetima, temperamentu i drugo. Te naše individualne razlike, uslovljene su pre svega nasleđem a onda i našim razvojnim iskustvom tj. onime što smo tokom odrastanja naučili i onime što tokom odrastanja nismo naučili, kao i nekim posebnim događajima koji mogu razvoj da usmere u ovom ili onom pravcu. U vezi sa brigom koju iznosiš, mogu da iznesem osim ovih opštih principa koji se svakako odnose i na tebe; i neke konkretnije ideje. Recimo, kažeš da si dugo sa dečkom. To govori da si imala ili da i dalje imaš određenu, najverovatnije dosta snažnu želju da imaš dečka. Dalje, kažeš da ste dugo zajedno i da ti je sa njime divno. Mlade osobe su dugo u vezi, najčešće onda kada im je baš stalo, kada u vezi ima kvalitetne razmene, kada je ona emocionalno hranljiva. Ideš na fakultet koji ti se sviđa. Sve ovo, u najmanju ruku govori da nisi ni najmanje ravnodušna prema životu, prema sebi, svojoj budućnosti, svom razvoju, svom dečku. Uzmimo da, kao što si to iznela, pripadaš tzv. flegmatičnom temperametnu. To bi značilo da si sklona sporijim emocionalnim reakcijama i reakcijama nižeg emocionalnog naboja. Osobe sa flegmatičnim temperamentom, su istovremeno najčešće pouzdane, racionalne, stabilne, često su to osobe na koje se drugi mogu osloniti, koje nisu nepromišljene i koje recimo i to, u životu „ne prave gluposti“. Inače, kada neko od 21 godinu kako si ti rekla „nema emocije skoro za ništa“, „prema svemu je ravnodušan“ i „ne oseća ništa“, taj zasigurno nema ljubavnog partnera, ništa ne studira a posebno ne fakultet koji mu se sviđa, nije u stanju da održi dugu vezu. Moguće je da se tvoja zabrinutost svodi na tvoju sadašnju nepotpunu spremnost da prihvatiš sebe onakvu kakva sada jesi. Kažem sada, jer se svi sa nadolaženjem novih iskustava, manje ili više, brže ili sporije – menjamo. Srdačan pozdrav – Jovan Ratković.