Home [konkursi] Plavi Zub – Festival filmova snimljenih mobilnim telefonom

Plavi Zub – Festival filmova snimljenih mobilnim telefonom

59
0

film5Zahvaljujući mobilnom telefonu danas svako, u svakom trenutku, sa sobom nosi i filmsku kameru! Tako je film, kao medij, postao uobičajeno, lako dostupno i omiljeno sredstvo izražavanja, a široku publiku pronalazi na Fejsu (facebook.com) za drage FB prijatelje ili Jutjubu (youtube.com) za najširu publiku.

‘Plavi zub – powered by Nokia’ je prvi, u svakom pogledu pravi filmski festival na kome može učestvovati bukvalno svako, pod jednim uslovom – da je autor film snimio mobilnim telefonom!

Razne multimedijalne alate za obradu snimaka dobijamo integrisane u okviru osnovih softverskih paketa za PC ili Mac, tako da se obradom filma, specijalnim efektima, montažom, kreiranjem filmova od fotografija… danas bavi svako od nas, a ne samo filmski ili TV profesionalci.

Carski!

Stvar je postala dovoljno ozbiljna da je ovakva dostupnost alata i lakoća snimanja podstakla čak i akademske institucije i profi filmadžije da eksperimentišu sa ovim tehnologijama.

Ispitivanje granica mogućnosti snimanja filma mobilnim telefonom, obrada i montaža uobičajenim softverima, danas je za filmske profesionalce ozbiljan izazov.

A od pre nekoliko meseci imamo i mobilne telefone sa HD kamerom , pa tako remek delo nekog genija snimljeno mobilnim telefonom može slobodno na Kanski festival!

Takođe – carski! 🙂

„Plavi zub“ je kao festival zamišljen da na jednom mestu okupi i poveže etablirane autore koji su istraživilali mogućnosti opšte dostupne tehnlogije i, sa druge strane, amatere, tehno manijake i entuzijaste  da razmene iskustva, istaknu atribute, pokažu talenat i ideje, dobiju prostor za carski plasman!

Na festivalu će se, u takmičarskom delu, prikazati prijavljeni amaterski filmovi podeljeni u četiri tematska žanra:

1.  „Šal na vodi“ – melodrama

Sub žanr drame, nastao od reči Melos (muzika) drama (akcija), a baziran na stereotipnom razvijanju karaktera likova, izuzetno emotivnim temama, najčešće, ako ne i uvek, ljubavnim, sa obaveznom scenom rastanka dvoje zaljubljenih na samom kraju posle koje optimistični gledaoci odu na kolače, a pesimistični odu i kupe pištolj…ili pušku!

2.  „Tesna loža„ – komedija

Tri dana mlađa od tragedije, od iste majke – drame, ističe se veselim sadržajem koji podcrtava smešne strane ljudskog života i karaktera, ismevajući njegove nedostatke i mane. Poseduje samo jedan stereotip – HUMOR i ima najviše pod žanrova koji je najbolje definišu:
komedija karaktera,komedija zabune, komedija situacije, komedija društva, satira, vodvilj, parodija…

3. „ Kako me spopao rock’n’ roll“ – muzički

Ovo smo mi smislili, zvanično ne postoji, ali  ga definišemo kao sublimaciju pokretne slike koja deli neku sličnost za bilo kojim muzičkim pravcem, na način koji vas inspiriše.
Ako hoćete štreberske muzičke žanrove da vas inspirišu oni su:
mjuzikl, kabare, opera, opereta, ciganska opera, prigradski tehno, spot za dečka koji obećava…

4. „Vampirica“ – horor

Nastao od reči užas (najsavremeniji potomak tragedije). Najjednostavnije se deli na impresionistički, čitaj (‘’Vrisak’’) i ekspresionistički (‘’Teksaški masakr motornom testerom’’), a cilj mu je da izazove prvenstveno strah, uznemirenje, nelagodnost, zgražavanje… a sve u cilju pročišćenja takvih afekata. Sve u svemu izuzetno podcenjen, a nadasve jako human žanr. Leči!

5. „Od sada bez dobrog naslova“ – slobodna kategorija

To vam je kao slobodna tema na pismenom iz srpskog – stalno je priželjkuješ, a kad je konačno dobiješ, 40 minuta smišljaš genijalno delo, a u preostalih pet možeš da napišeš samo haiku – „slobodna tema, jedna velika želja, uspeće“.
Svaki žanr će biti posebno nagrađen, na kraju festivala biće dodeljen i Nokia Grand Prix, a od 01. februara svi filmovi će biti postavljeni na www.plavizub.rs kako bi posetioci sajta mogli sami da glasaju.
Pobednik po ukusu publike biće proglašen i nagrađen u maju, na festivalu Mikser.

Reditelji dragi – gde ste?!?