Home [treninzi] TEATAR U EDUKACIJI: Trening za trenere i trenerice

TEATAR U EDUKACIJI: Trening za trenere i trenerice

65
0

foto6U okviru projekta „Pristup uslugama koje tretiraju polno i reproduktivno zdravlje za raseljene i Rome, žene i mlade na jugu Srbije“ već tri godine aktivno se koristi tehnika upotrebe teatra u edukaciji mladih. Rezultat ovog rada je pet edukativnih predstava koje su potvrdile da je upotreba teatra u edukaciji moćno sredstvo za edukaciju mladih ljudi, posebno kada se radi o osetljivim temama kao što je seksualno i reproduktivno zdravlje.

  Ovaj projekat finansiraju Evropska unija i CARE Nemačka – Luksemburg, a sprovode ga u partnerstvu CARE Srbija i partnerske NVO Nexus, Centar E8, Narodni parlament i Generator. Projekat ima za cilj da se, kroz rad na unapređenju polnog i reproduktivnog zdravlja, poboljša nivo zdravstvene usluge i zaštite raseljenih ljudi i romske populacije u južnoj Srbiji.

Centar E8 je nevladina organizacija koja se od svog osnivanja, već sedam godina, bavi vršnjačkom edukacijom i upotrebom teatra u edukaciji. Centar E8 prepoznaje vršnjačku edukaciji odnosno, upotrebu drame u vršnjačkoj edukaciji kao jednu od ključnih metodologija za olakšavanje procesa promene ponašanja kod mladih.

U cilju povećanja kapaciteta za upotrebu teatra u vršnjačkoj edukaciji i razvijanja mreže trenera i trenerica za ovu inovativnu metodu edukacije, u okviru projekta biće održan trening za trenere i trenerice (ToT ), 10 – 17. februar 2011. godine.

 

Ciljevi i proces treninga

Generalni cilj treninga za trenere i trenerice je da osposobi novi broj mladih koji će umreženi nastaviti da koriste i šire moćnu metodologiju upotrebe teatra u edukaciji.

ToT takođe ima za cilj:

– Izgradi kapacitete i osposobi lokalne partnerske organizacije da obezbede visok kvalitet

programa vršnjačke edukaije bazirane na teatru

– Osigura održivost programa upotrebe teatra u vršnjačkoj edukaciji u regionu južne Srbije

Trenerski tim će činiti iskusni treneri za teatar u edukaciji, kao i stručnjaci iz oblasti teatra odnosno edukacije mladih.

Proces edukacije za trenere i trenerice u oblasti upotrebe teatra u edukaciji ima dva dela i to:

–          Trening za trenere i trenerice

–          Rad na terenu na samostalnoj pripremi predstave

Od učesnika i učesnica ToT se očekuje da učestvuju na treningu, kao i da nakon treninga u roku od dva meseca organizuju trening za upotrebu teatra u edukaciji  koji ima za cilj edukativnu predstavu. Ova aktivnost realizovaće se na lokalnom nivou i na taj način će se u praksi pokazati šta je naučeno. Ovaj deo procesa treninga se smatra obaveznim.

Ko može da se prijavi?

Trening za trenere i trenerice namenjen je mladim ljudima koji su otvoreni za učenje i spremni za dalji rad na polju upotrebe teatra u edukaciji.

Na trening mogu da se prijave osobe iz tri okruga Republike Srbije i to: Jablanički okrug, Pčinjski okrug i Beogradski okrug.

Učesnici i učesnice bi trebalo da ispune sledeće kriteijume:

–          Imaju predhodno iskustvo u sprovođenju programa za mlade, po mogućstvu u oblasti upotrebe teatra u edukaciji

–          Poštuju ljudska prava i rodnu ravnopravnost

–          Spremni da rade sa mladima

Na treningu će učestvovati najviše 20 osoba i radni jezik će biti srpski .

Vremenski okvir

Objava konkursa: 29. decembar 2010.

Rok za apliciranje: 01. februar 2011.

Objava rezultata selekcije kandidata: 7. februar 2011.

Trening: 10 – 17. februar 2011.

Selekciju kandidata i kandidatkinja vršiće trenerski tim.

Prijavljivanje

Pozivamo sve kandidate i kandidatkinje koji smatraju da ispunjavaju predhodno navedene kriterijume i koji su zainteresovani za upotrebu teatra u edukaciji, da se prijave za učešće na treningu za trenere i trenerice. Kompletne troškove treninga snosiće projekat.

Prijava za učešće na treningu za trenere radi se slanjem CV-a i motivacionog pisma na centar@e8.org.rs

Sva pitanja u vezi sa treningom možete poslati na centar@e8.org.rs