Home [njuz] Mladi genijalci bi na školovanje van Srbije

Mladi genijalci bi na školovanje van Srbije

45
0

student1Mladi genijalci, njih 27, koji su tokom ove godine svojim znanjem iz matematike, fizike, astronomije i informatike zadivili svet, juče su bili gosti Srpske akademije nauka i umetnosti.

Osvajači medalja na međunarodnim naučnim olimpijadama reprezentovali su Srbiju na najbolji mogući način. Međutim, država nije uzvratila istom merom, pa su neki poput Luke Bojovića, učenika prvog razreda Matematičke gimnazije, već su stigli da se razočaraju u društvo i sistem.
Luka Bojović, koji je osvojio medalju na Međunarodnoj olimpijadi iz astronomije, prvak je države iz matematike i tri puta za redom je najbolji iz fizike, već vidi sebe na nekom od svetskih univerziteta. Kako kaže, Kembridž je trenutno ono o čemu sanja jer se već razočarao u državu i osetio ljutnju pošto mu je uskraćen odlazak na Olimpijadu iz fizike.

– Svojim radom i rezultatima sam zaslužio da odem na to takmičenje, ali zbog nekog pravila koje je donelo Društvo fizičara nisam otišao. Tim povodom me je primio i ministar prosvete i obećao da će se stvar rešiti, ali ništa od toga. Zaista sam bio jako razočaran i ljut. Ne dobijam nikakvu stipendiju i, osim mame, tate i škole, nemam drugu pomoć i podršku. Ipak, trudim se da sve to ne utiče previše na mene, ali teško je boriti se sa utiskom da nikoga nije briga. Bavim se rekreativno streljaštvom, sada bi trebalo da odem na nedelju dana u posetu Matematičkoj gimnaziji u Moskvi. Nadam se da ću školovanje nastaviti recimo na Kembridžu, koji je jako popularan u našoj školi – ističe Luka.

Bronzanom medaljom na Olimpijadi znanja okitio se Miloš Stanojević, takođe učenik prvog razreda Matematičke gimnazije. I ovaj momak sebe vidi na školovanju van granica ove zemlje, a ako mu se interesovanja u međuvremenu, ne promene robotika je ono čime bi voleo da se bavi.

– Trenutno me okupiraju roboti, čak se i u slobodno vreme bavim pravljenjem malih robota. Osim toga volim da se bavim sportom. Trenirao sam košarku i plivanje, ali sad mi već ponestaje vremena, pa se bavim više rekreativno sportom nego što treniram – smatra Miloš Stanojević. Inače, ni on ne prima nikakvu stipendiju.

Sobzirom da je tek krenuo u prvi razred srednje škole, ne razmišlja mnogo o budućnosti. Više voli da maksimalno iskoristi svaki trenutak, a uz dobru organizaciju to i nije tako teško.

– Osvojio sam drugo mesto na Internacionalnoj naučnoj olimpijadi. S obzirom na to da sam tek prvi razred, teško mi je da pričam o budućnosti. Ipak, mislim da nije dobro što toliko mladih napušta Srbiju jer se time smanjuje broj naučnika u zemlji, ali druge strane oni odlaze na dalje usavršavanje i predstavljaju zemlju na jedan odličan način – kaže Emil Maid, takođe učenik Matematičke gimnazije u Beogradu.

Među retkima koji su nakon silnih medalja i završene Matematičke gimnazije ipak ostali u Srbiji je Nemanja Trifunović koji je upisao Elektrotehnički fakultet. Njegov poslednji uspeh je treće mesto na Međunarodnoj olimpijadi iz informatike u Kanadi.

 

Hajdin: Vi ste nosioci preokreta u društvu
Predsednik SANU Nikola Hajdin poručio je uspešnim đacima da treba da budu nosioci preokreta u društvu i da oni svojim uticajem na mlađe kolege treba da doprinesu rastu broja visokoobrazovanih u Srbiji.
– Vi ste mnogo postigli i pokazali ste koliko možete, a ja bih vas posavetovao da tokom bavljenja naukom ne gubite energiju i interesovanje jer je nauka strast manjeg intenziteta nego neke druge strasti, ali traje mnogo duže – poručio je Hajdin.

Izvor:Blic