Home omladinska politika Počatak javne rasprave o Nacrtu zakona o mladima

Počatak javne rasprave o Nacrtu zakona o mladima

53
0

book4Ministarstvo omladine i sporta pripremilo je Nacrt zakona o mladima kojim se uređuje oblast omladinske politike u okviru omladinskog sektora i organizovanje udruženja koja sprovode omladinske aktivnosti. Javna rasprava o Nacrtu zakona održaće se od 29. novembra do 18. decembra 2010. godine. Ministarstvo poziva sve zainteresovane, a posebno mlade, udruženja mladih, udruženja za mlade, omladinske savezi, predstavnike državnih organa, jedinica lokalne samouprave i kancelarija za mlade, kao i naučne i prosvetne ustanove i institucije da se uključe u javnu raspravu i daju svoje komentare na Nacrt zakona. Tekst Nacrta zakona biće objavljen na sajtu Ministarstva omladine i sporta, www.mos.gov.rs i portalu www.zamislizivot.org. Komentari, predlozi i sugestije mogu se dostaviti se Ministarstvu omladine i sporta putem elektronskog upitnika na portalu www.zamislizivot.org, na i-mejl adresu strategija@mos.gov.rs ili poštom na adresu Ministarstvo omladine i sporta, Novi Beograd, Bulevar Mihajla Pupina 2, sa napomenom – Sektor za omladinu „Nacrt zakona o mladima”.
Ministarstvo omladine i sporta je u skladu sa Akcionim planom za sprovođenje Nacionalne strategije za mlade za period 2009-2014. godine pripremilo Nacrt zakona o mladima. Želja Ministarstva je da mladi u Srbiji dobiju Zakon o mladima u toku Međunarodne godine mladih koja traje od 12. avgusta 2010. do 12. avgusta 2011. godine.

Zakon o mladima ima primarnu funkciju da obezbedi održivu osnovu za razvoj i delovanje društvenih aktera koji čine omladinski sektor sa ciljem poboljšanja položaja mladih i podsticaja za rast i razvoj sopstvenih potencijala, kao i njihovo aktivno učešće u društvu. Mladi su od početka stvaranja zakona bili uključeni u ceo proces, budući da je osnovni princip u radu Ministarstva omladine i sporta participativnost i da su mladi najpozvaniji da se pitaju o sadržaju i rešenjima zakona koji bi trebalo da bude u funkciji njihove dobrobiti. Na ovaj način, Ministarstvo je dobilo dragocene povratne informacije sa lokalnog nivoa upoznavši istovremeno  mlade i druge aktere omladinske politike sa izazovima izrade ovakvog zakona. Tokom februara i marta 2010. godine, na 45 sastanaka širom Srbije, oko 1500 predstavnika omladinske politike na lokalnom nivou dalo je svoje predloge u pogledu tema i pitanja koja bi zakon trebao da reguliše. Radna grupa za izradu zakona o mladima izradila je radni tekst zakona o mladima na osnovu: predloga tema i rezultata prve konsultativne faze, analize ciljeva i mera određenih Nacionalnom strategijom za mlade, istraživanja o položaju i potrebama mladih u Republici Srbiji, komparativne analize propisa domaćeg i stranog zakonodavstva, kao i primera dobre prakse u ovoj oblasti. Kroz 29 okruglih stolova održanih u svim okruzima Srbije tokom kampanje „Mladi su zakon“ u septembru 2010. godine, prikupljeno je 936 upitnika sa komentarima na radni tekst zakona, koji su uzeti u razmatranje pri pisanju Nacrta zakona.

Tokom izrade zakona o mladima učestvovala su četiri stuba celog procesa: Radna grupa za izradu zakona (12 članova), Konsultativna grupa u procesu izrade zakona (39 članova), Radna grupa Vlade za sprovođenje Nacionalne strategije za mlade (predstavnici 17 institucija) i Savetodavno telo u procesu izrade i sprovođenja Nacionalne strategije za mlade (15 članova).
Tekst Nacrta zakona biće objavljen na sajtu Ministarstva omladine i sporta, www.mos.gov.rs i portalu  www.zamislizivot.org, a takođe će biti predstavljen na okruglim stolovima, po sledećem rasporedu:
• 2. decembar – Beograd – 14-16h, Palata Srbija;
• 3. decembar – Novi Sad – 14-16h, Velika sala Skupštine Grada Novog Sada;
• 5. decembar – Zlatibor – 10-12h, Zlatibor, hotel Čigota;
• 13. decembar – Kragujevac – 12-14h, hotel Kragujevac;
• 15. decembar – Niš – 13-15h, Velika sala Univerziteta u Nišu; i
• 17. decembar – Beograd –  13-16h, Palata Srbija.

Ministarstvo omladine i sporta poziva sve zainteresovane da se prijave za učešće na okruglim stolovima, uz dostavljanje ličnih podataka (ime, prezime i broj lične karte), putem elektronske pošte na strategija@mos.gov.rs sa naznakom u naslovu i-mejla „Prijava za okrugli sto u ______________ (dopisati mesto održavanja)“.

Sve primedbe, predloge i sugestije zainteresovani mogu dostaviti Ministarstvu omladine i sporta putem elektronskog upitnika na portalu www.zamislizivot.org, na i-mejl adresu strategija@mos.gov.rs ili poštom na adresu Ministarstvo omladine i sporta, Novi Beograd,  ul. Bulevar Mihajla Pupina br. 2, sa napomenom – Sektor za omladinu „Nacrt zakona o mladima”.

Nacrt zakona o mladima možete preuzeti ovde.