Home [njuz] „Školarina je tek deo troška, a ispiti, udžbenici, kirija…”

„Školarina je tek deo troška, a ispiti, udžbenici, kirija…”

59
0

book5Za većinu studenata, koji od ponedeljka štrajkuju glađu ispred Vlade, to nije borba samo za prelazak na budžet, već i za „goli” ostanak na fakultetu… Naime, prelaskom na budžet, osim što ne plaćaju školarinu iz svog džepa, stiču pravo da konkurišu za stipendije, kredite, ali i domove, čime bi bili pošteđeni i plaćanja kirije, ako nisu iz Beograda i ne žive kod roditelja. Najgore prolaze studenti koji žive kao podstanari i moraju da plaćaju školarinu.
– Sestra i ja smo iz Čačka i oboje plaćamo školarinu. Izdržava nas samo otac koji podiže kredite i pozajmice da bi nas školovao. Iznajmljujemo stan na Banovnom brdu koji mesečno plaćamo 140 evra. Toj ceni treba dodati i minimum 50 evra mesečno za komunalije. Plus hrana… – kaže za „24 sata” Miloš Kuvekalović, student druge godine Fakulteta umetnosti.
Spisak njegovih troškova, osim školarine od 200.000 dinara, nastavlja se povremenim plaćanjem projekata koje radi na fakultetu, a koji mogu da koštaju i više stotina evra godišnje.
– Ako mi ne omoguće da studiram na budžetu, sigurno ću se vratiti kući… gde da nabavim 200.000 dinara – kaže Miloš.
S druge strane, Ana Vuletić, student druge godine Biološkog fakulteta, studira o trošku države i živi u Studenjaku.
– Boravak u Studenjaku me košta 1.800 dinara mesečno. Hranim se u menzi, i to je još 1.080 dinara. Jednom mesečno odem u neki veliki market i kupim sve što mi je potrebno i to platim 3.000 dinara. Sa 110 evra ja mogu da podmirim svoj mesečni boravak u Beogradu, dok moja drugarica za te pare uspe tek da plati stan. Uz to, kao budžetski student imam i mogućnost da uzmem kredit koji je 6.100 dinara – kaže Ana.
Uz školarine treba dodati i troškove kupovine stručne literature i prijave ispita (od 600 do 1.000 dinara), pa markica za prevoz (966 dinara mesečno), pa kopiranje…

Sve je lakše kod mame i tate
JEFTINIJE – David Bakić, student Biološkog fakulteta, uz školarinu koja je 80.000 dinara za komplet knjiga izdvaja još 10.000 dinara, ali sve to lakše podnosi od svojih prijatelja, jer živi kod roditelja. „Paralelno studiram i FPN, ali tamo sam na budžetu. Sigurno ne bih mogao da studiram na Biološkom da mi roditelji ne pomažu. Tu sam u mnogo boljoj poziciji u odnosu na one koji uz sve, još plaćaju i stanarinu”, kaže Bakić.

Štrajk uglavnom uspeo
REŠENO – Studenti koji su tražili da svi sa više od 48 bodova budu na budžetu, prekinuli su sinoć štrajk glađu nakon dogovora s Ministarstvom prosvete da fakulteti potpuno oslobode školarine samofinansirajuće studente koji imaju 60 bodova, a da oni koji imaju 54, odnosno 48 bodova, plaćaju 30 odsto, odnosno 45 odsto školarine. Predstavnici studenata prihvatili su prethodno predlog Gradske uprave da Beograd finansijski pomogne 1.000 socijalno ugroženih studenata.

Izvor: 24 sata