Home [njuz] Dogovor sa studentima, kraj štrajka

Dogovor sa studentima, kraj štrajka

34
0

avion2Oko 50 studenata prekinulo je štrajkglađu ispred Vlade pošto su postigli dogovor sa Ministarstvom prosvete.
Nadležno ministarstvo našlo je način da fakulteti preuzmu obavezu plaćanja školarine – u potpunosti ili delimično.

U rešavanje problema akademaca koji su, zahvaljujući uspehu, stekli uslov da uđu na budžetsko finansiranja, uključio se i grad Beograd koji će kroz dopunu školarine finansirati 1.000 studenata lošijeg materijalnog stanja.

Posle tri dana i dve noći provedenih na hladnoći i kiši ispred zgrade Vlade Srbije i pregovora sa predstavnicima Grada i Republike, studenti kažu da su zadovoljni postignutim rezultatima.

Oni navode da, međutim, nisu zadovoljni načinom na koji su morali da se bore za svoja prava.

Sa Ministarstvom prosvete dogovoreno je da će plaćanja školarine biti oslobođeni studenti koji imaju 60 bodova, onima sa 54 poena biće plaćeno 70 odsto, a onima sa 48 poena 55 odsto školarine.

Grad Beograd, iako ne ovaj problem ne spada u njegovu nadležnost, izašao je u susret studentima i ponudio novčanu pomoć za 1.000 socijalno najugroženijih studenata, koja će im omogućiti upis na budžet i nastavak školovanja.

Ministar prosvete Žarko Obradović rekao je da studenti treba da se vrate kući, odmore, i u ponedeljak krenu na fakultete. On kaže i da je siguran da je do rešenja moglo da dođe i bez štrajka glađu.

“Zamolio sam studente da se vrate kući i da se naspavaju a da potom krenu da uče”, rekao je ministar na konferenciji za novinare u Vladi Srbije na kojoj su bili i predstavnici studenata i dekani Geografskog fakulteta i Više elektrotehničke škole.

Prema rečima Obradovića, njih dvojica i dekan Fakulteta političkih nauka složili su se o načinu plaćanja školarine za studente.

“Ostalo je da razgovaram sa dekanima Više poslovne škole, PTT škole, hotelijerske i zdravstvene”, rekao je Obradović i naveo da će narednih dana sa dekanima tih škola razgovarati o svom predlogu za pomoć studentima koji plaćaju školovanje.

U znak zahvalnosti i solidarnosti sa svima koji su im prethodnih dana pomogli studenti će svu ćebad i napitke koje su prethodnih dana dobijali od prolaznika, sindikata, političkih partija i onih koji su im pružali podršku pokloniti u humanitarnre svrhe.

Studenti su počeli štrajk glađu pre dva dana i dve noći su proveli u improvizovanom šatoru od najlona ispred zgrade Vlade Srbije.

Izvor:B92