Home [njuz] Nema dogovora, nastavlja se štrajk

Nema dogovora, nastavlja se štrajk

46
0

vesti7Studenti su odlučili da, i pored toga što su zadovoljni sastankom sa predstavnicima Vlade, nastave štrajk glađu u Nemanjinoj 11.

Žarko Obradović kaže da je studentima predloženo da ministarstvo pozove dekane da studenti koji se sami finansiraju, a imaju 60 bodova budu oslobođeni školarine.

Predloženo je i da oni koji imaju 54 i 48 bodova budu oslobođeni 70 odsto, odnosno 55 odsto školarine. Za danas je zakazan sastanak studenata sa gradonačelnikom Beograda.

Član pregovaračkog tima studenata Nikola Radeka kaže da su studenti zadovoljni razgovorima, ali da čekaju ishod razgovora sa gradonačelnikom Beograda Draganom Đilasom, i odluku i reagovanje dekana na koje je prebačen teret školarine.

Radeka je kazao da su zahvaljujući razgovoru sa ministrom prosvete i ministarskom finansija “bliži konačnom rešenju”.

Član pregovaračkog tima Nenad Uzelac sa Fakulteta političkih nauka rekao je nakon sastanka, da se dekanima Geografskog fakulteta, Visoke elektrotehničke škole i Fakulteta primenjenih umetnosti može naložiti da oslobode studente sa 60 poena cele školarine, sa 54 poena 70 osto školarine, i sa 48 poena 45 odsto školarine.

“Ti studenti bi školarinu plaćali u više mesečnih rata”, rekao je Obradović.

Sastanak sa gradonačelnikom

Tridesetak studenata provelo je drugu noć ispred Vlade Srbije, u iščekivanju današnjeg razgovora sa gradonačelnikom Draganom Đilasom, koji je najavio pomoć grada u rešavanju studentskih zahteva.

Prema rečima Marka Pavlovića, člana pregovaračkog tima studenata, sastanak sa Đilasom i predstavnicima fakulteta i Ministarstva prosvete, treba da počne u 13.00 sati u Starom dvoru.

Komentarišući najavu sastanka studenata sa gradonačelnikom Beograda Draganom Đilasom, ministar Obradović je rekao da je svaka pomoć dobrodošla, ukoliko drugi mogu da pomognu.

“Zamolili smo studente, razumevajući i njihovu situaciju, ali uzimajući u obzir i vremenske prilike, da idu kući, da ne izlažu sebe problemima koji su vezani za zdravlje”, ponovio je Obradović, navodeći da mu je žao što se izlažu hladnoći i dovode u pitanje svoje zdravlje.

“U razgovoru sa njihovim predstavnicima, konstatovali smo, i jedni i drugi, da smo napravili korak napred ka rešavanju problema. Ali, oni su ostavili sebi pravo da se, ipak, konsultuju sa drugarima, između sebe, i da donesu odluku šta da rade. Za mene bi bilo logično da pođu kući, jer uvek se mogu, ako nisu zadovoljni, ponovo okupiti. Mi smo pokazali spremnost, otvorili smo vrata, da rešimo probleme koje oni imaju”, istakao je ministar prosvete.

On je naveo da bi predlog sa sastanka trebalo da bude “model kojim bi rešili probleme pojedinih studenata”.

U ime Vlade, sa studentima su razgovarali i ministarka finansija Diana Dragutinović i predsednik KONUS-a Branko Kovačević.

Izvor:B92