Home [akcija] Mladi Zrenjaninci ispisali zahteve na pločniku

Mladi Zrenjaninci ispisali zahteve na pločniku

60
0

kul3Ispred gradske kuće u Zrenjaninu u ponedeljak ujutru osvanuli su grafiti ispisani na pločniku sa zahtevima „Hoću skejt park“ i „Hoću multimedijalnu biblioteku“, kao i zahtev za lokalni akcioni plan za mlade pod sloganom „Lapp za mlade, član 5“. Rok za svoje zahteve neformalna grupa pod nazivom „Mladi Zrenjanina“ napisala je na pločniku sloganom „Kada? Odmah“.

U saopštenju upućenom medijima oni navode da su šablonima i autolakovima obeležili trotoar ispred gradske kuće nepolitičkim porukama jer „žele da lokalne vlasti obrate pažnju na mlade i njihove potrebe“. Za ovaj način su se odlučili jer smatraju da je to efikasniji nego masovno okupljanje i protesti.

„Dosta nam je skrivanja po ćoškovima, ispred trafika i na ulici“, kaže se u obraćanju medijima i naglašava da akcijom ispisivanja grafita nije naneta materijalna šteta gradu jer će se boje isprati za kratko vreme. Ipak, ono što grupa „Mladi Zrenjanina“ zahteva jeste što hitnije pronalaženje javnih gradskih prostora, gde bi mladi mogli nesmetano da se okupljaju. Oni podsećaju vlast da je u skupštini grada već usvojen akcioni plan politike za mlade, u kome su precizno definisane potrebe mladih, a jedna od njih je nezavisni prostor za provođenje slobodnog vremena.

U lokalnoj samoupravi nisu komentarisali grafite, a koliko se moglo saznati Lokalni akcioni plan za mlade je stupio na snagu, Kancelarija za mlade sprovodi brojne akcije, poslednja je obuka za privatan biznis, a gradska vlast radi na pronalaženju lokacije i obezbeđivanju sredstva za skejt park.

Izvor: Danas