Home [akcija] Srednjoškolci za srednjoškolce

Srednjoškolci za srednjoškolce

83
0

book9“Srednjoškolci za srednjoškolce“ – “Social Day” – Dan volontiranja je ustaljen koncept u mnogim evropskim državama, a bazira se na volonterizmu mladih, srednjoškolskom aktivizmu i društveno odgovornom poslovanju preduzeća. Naime, srednjoškolci jednog dana u školskoj godini ne pohađaju nastavu već volontiraju u preduzećima. Dnevnice koji će učenici zaraditi upalćuju se na prvi srednjoškolski fond “Srednjoškolci za srednjoškolce” koji osniva Unija srednjoškolaca Srbije. Sredstva sa ovog fonda biće raspodeljena učeničkim parlamentima kroz konkurs na temu “Školska okolina”. Time želimo da podstaknemo učenike da razmisle na koji način mogu da unaprede školski prostor i kako da od novca koji dobiju urade nešto korisno za sve učenike svoje škole.

“Srednjoškolci za srednjoškolce” je pilot projekat ovakvog koncepta i ideja je da bude samoodrživ. To žnači da će se mali deo fonda ostavljati za pokretanje projekta naredne godine. Fond će iz godine u godinu rasti kao i broj učeničkih parlamenata koji finansiraju svoje aktivnosti na ovaj način. Ove godine u projekat su uključeni učenicki parlamenti iz 15 gradova Sbije (Beograd, Loznica, Prokuplje, Novi Sad, Niš, Zaječar, Valjevo, Sombor, Bečej, Pančevo, Bela Crkva, Leskovac, Surdulica, Požarevac i Ćuprija).

U svome dosadašnjem radu prepoznali smo potrebu za osnivanje ovakvog fonda jer učenički parlament kao neformalna grupa ne može da aplicira na najveci broj konkursa. Takodje, verujemo da je neophodno da se volonterizam, društveno odgovorno poslovanje i aktivno učešće mladih u društvu promovišu i zagovaraju kroz naše projekte.

Generalna skupština UN-a je ovu i narednu godinu poroglasila za godinu mladih (12.avgust 2010 – 11.avgust 2011.) te verujemo da je vreme da mladi preuzmu odgovornost i inicijativu za rešavanje svojih problema. Jos jedan interesantan podatak jeste to da je naredna 2011. godina voloterizma po Evropskoj Uniji i da ce se Dan volontiranja organizovati 3. decembra u susret Međunarodnom danu volontera.

Projekat finansira Ministarsvo omladine i sporta Republike Srbije,a zvanično ga podržavaju i Ministarstvo prosvete i Zajednica preduzetnika Privredne komore Srbije.