Home [njuz] Oko 5.000 mladih predaće CV 41 kompaniji na Job Fair-u

Oko 5.000 mladih predaće CV 41 kompaniji na Job Fair-u

35
0

mladi11U zgradi tehničkih fakulteta u Beogradu, u Bulevaru kralja Aleksandra 73, u prva dva dana novembra biće održan šesti po redu Sajam poslova za studente i diplomce tehničko-tehnoloških fakulteta „JobFair – Kreiraj svoju budućnost”… Posao će ponuditi 41 kompanija, a organizatori očekuju da će više od 5.000 mladih ostaviti svoju biografiju.

Sajam, kako ističu organizatori, smanjuje problem „odliva mozgova“ pružajući šansu mladim akademcima da znanje primene u nekoj od kompanija koje uspešno posluju u Srbiji.
Kandidati će moći direktno da stupe u kontakt s predstavnicima kompanija tokom trajanja sajma. Takođe, „Job Fair” zainteresovanim preduzećima pruža mogućnost da dođu do najkvalitetnijeg kadra koji Srbija može da ponudi.
Sajam se organizuje za studente i diplomce tehničkih fakulteta, ETF-a, Građevinskog, Arhitektonskog, Mašinskog, Tehnološko-metalurškog, Sao­bra­­ćajnog, PMF-a, Šumarskog, Poljoprivrednog…
Ono što je veoma bitno je da će mladi inženjeri i studenti imati priliku da ostave svoju biografiju u elektronskoj bazi tog sajma. Ona će naknadno biti distribuirana kompa­nijama učesnicama koje narednih godinu dana mogu da koriste podatke iz te baze i zovu potencijalne kandidate na razgovor za radna mesta koja će se u međuvremenu otvoriti. Biografije se u elektronsku bazu mogu ostavljati sve do 15. novembra, ali i tokom dva sajamska dana.
– Prošle godine je 3.500 biografija uneto u bazu, a 4.500 studenata je posetilo sajam. Na primer, kompanija „Pamet”, koja ima 12 zaposlenih, šest radnika je pronašla preko „Job fair-a”. Oko 90 odsto onih koji dođu u kompaniju „Holcim” zaposleni su preko ovog sajma – kaže Milica Stupar, portparolka „Job Fair-a”.
Sajam će pratiti bogati edukativni program kroz brojna predavanja, tribine i treninge koje drže stručnjaci iz oblasti obrazovanja, zapošljavanja i ekologije. Zbog uspeha postignutog prethodnih godina, „Job Fair” je sada dobio naconalni karakter pa su uključeni i studenti iz Niša, Novog Pazara, Kragujevca i Novog Sada. 

Podrška sajmu od Vlade i Univerziteta
POMOĆ – Problem nezaposlenosti i neupućenosti studenata i diplomaca u potencijal naše privrede naveo je članove udruženja „EESTEC“ i „Best Beograd“ da, po ugledu na svoje kolege iz inostranstva, 2006. godine organizuju prvi sajam koji će približiti studente, univerzitete i kompanije koje posluju u našoj zemlji. Ovakvi događaji već godinama postoje u razvijenim zemljama i omogućavaju efikasnu komunikaciju između univerziteta, kompanija i studenata. Značaj projekta su prepoznali i podržali Ministarstvo omladine i sporta, Privredna komora, Univerziteti u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu, kao i dekani svih fakulteta u Beogradu.

Izvor: 24 sata