Home [akcija] Poziv na akciju „Zabranjujem!”

Poziv na akciju „Zabranjujem!”

60
0

student2Inicijativa mladih za ljudska prava i pokret Moja inicijativa će, povodom Svetskog dana mladih za demokratiju, 18. oktobra 2010. godine, od 14 časova organizovati uličnu re-akciju „Zabranjujem!”, ispred palate „Albanija” u Beogradu.

Tokom akcije biće javno pročitani zahtevi upućeni državnim institucijama, od kojih se traži zabrana navijačkih, pro-fašističkih i ekstremističkih organizacija koje koriste nasilje za izražavanje svojih stavova. Iako inicijative za zabranu ovakvih grupa postoje više od pet godina, država još ništa nije uradila da spreči njihovo delovanje. Od državnih institucija se zahteva  da učine sve da se vinovnici nedavnog nasilja u Beogradu i Đenovi uhapse i kazne u skladu sa zakonom.  

“Ovom akcijom Inicijativa mladih za ljudska prava upućuje jasnu poruku državi i svim građanima i građankama Srbije da za nasilje u našoj zemlji više nema mesta.”, kaže se u njihovom saopštenju za javnost. Cilj ove akcije je da: “Učešćem u globalnoj, sinhronizovanoj akciji obeležavanja Svetskog dana mladih za demokratiju, u svet pošaljemo sliku drugačije Srbije.”

Video prilog sa akcije biće deo filma koji priprema Svetski pokret mladih za demokratiju, i koji će prikazati kako je širom sveta obeležen ovaj datum.

Svetski pokret mladih za demokatiju (World Youth Movement for Democracy), čija je Inicijativa članica, već sedam godina obeležava 18. oktobar kao Svetski dan mladih za demokratiju.