Home [njuz] Kreće rangiranje budžetskih studenata, brucoši pošteđeni

Kreće rangiranje budžetskih studenata, brucoši pošteđeni

79
0

mladiNovu akademsku 2010/11. godinu, koja će početi 4. oktobra, obeležiće rangiranje koje će važiti za studente druge, treće i četvrte godine studija… „Formula“ za rangiranje važiće samo za ovu godinu i odnosiće se na budžetske studente, a od sledeće godine rangiraće se i samofinansirajući. Akademci za studiranje na budžetu rangiraće se na osnovu broja bodova (minimum 48, prim. a) i prosečne ocene pomnožene sa parametrom 1,5. Po završetku svih ispitnih rokova i obaveza studenata, počećemo da pravimo rang liste. Rangiranje će se odnositi samo na studente koji upisuju drugu, treću i četvrtu godinu, pa će im se računati uspeh samo iz prethodne akademske godine – kaže za „24 sata“ Neda Bokan, prorektor za nastavu na BU.
Rangiranjem će se i budžetskim i samofinansirajućim studentima pružiti prilika da se školuju o trošku države, ali sve zavisi od njihovih zalaganja. Inače, način rangiranja koji je usvojen na jučerašnjem Senatu važiće samo za jednu akademsku godinu.
– Za sledeću godinu biće usvojeni novi kriterijumi. Predloženo je i da se uradi analiza prolaznosti po predmetima, kako bi se videlo gde studenti imaju poteškoća i kako bi im se pomoglo da ostvare uslov – kaže Bokan.
Na skupu „Kvalitet studija na privatnim i državnim fakultetima“ ministar prosvete Žarko Obradović rekao je da je strateški cilj Srbije da poveća broj visokoobrazovanih ljudi. Prema popisu iz 2002. godine, samo 6,5 odsto stanovništva u Srbiji ima visoko obrazovanje. Obradović je istakao i da će u obrazovanju biti teškoća sve dok se ne skupi hrabrost da se kaže koji studijski program konkretno nisu dobri, kao i koji profesori ne rade dobro, jer nisu dostupni studentima i koriste zastarele udžbenike.
Na skupu je rečeno i da je, od ukupno 13 državnih i privatnih univerziteta u Srbiji, akreditacije dobilo sedam državnih i pet privatnih univerziteta.

192.000 akademaca studira državne univerzitete
44.700 studenata studira na privatnim univerzitetima
Branko Kovačević, rekotor BU: Minimalna škola treba da bude srednja, a 60% svršenih srednjoškolaca treba da nastavi školovanje.

Izvor: Ministarstvo prosvete