Home [njuz] Diplomiranje po starom programu do 2014. godine

Diplomiranje po starom programu do 2014. godine

44
0

avion2Studenti koji studiraju po starom nastavnom programu imaju rok da diplomiraju do 2014. godine, a ukoliko do isteka tog roka ne završe studije moraće da se prilagode bolonjskom načinu studiranja, izjavio je danas ministar prosvete Žarko Obradović.

Obradović je rekao da je to predvidjeno Zakonom o izmenama i dopunama zakona o visokom obrazovanju koji je usvojen pre mesec i po dana.

U Srbiji trenutno ima oko 40.000 studenata koji studiraju po starim studijskim programima.

“Ukoliko završe po starom planu i programu za njih je to lakše, a za nas je kao državu bolje, jer se povećava broj visoko obrazovanih. Ukoliko to ne učine, onda će po novom, bolonjskom sistemu imati i veći broj ispita”, objasnio je ministar prosvete.

Prema novom zakonu o visokom obrazovanju, završetak magistarskih studija je predvidjen do školske 2013/2014. godine, a doktorskih najkasnije do 2014/2015. godine.

Izmenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju, koji je usvojen 29. juna, predvidjeno je da student može izuzetno narednu godinu ostati na budžetu ako u školskoj 2009./2010., odnosno 2010./2011. ostvari najmanje 48 bodova.

Propisana je i obaveza da visokoškolske ustanove visinu školarine mogu da utvrde tek po dobijenom mišljenju Ministarstva prosvete.

Stručni naziv diplomirani stiču oni koji završe osnovne akademske studije u obimu od najmanje 240 bodova, odnosno u trajanju od najmanje četiri godine.

Zvanje mastera stiču oni koji završe diplomske akademske studije sa ostvarenih najmanje 300 bodova.

 

Izvor:S media