Home [njuz] Jeftinije kirije u Beogradu

Jeftinije kirije u Beogradu

43
0

kul2U Beogradu ovog leta velika ponuda stanova za iznajmljivanje po pristupačnim cenama. Luksuznih 65 kvadrata i za 350 evra mesečno, pišu “Novosti”.

Ilustracija (Guliver/Getty Images)

Ponuda stanova za iznajmljivanje u Beogradu nikada nije bila toliko velika i tako pristupačna za podstanarski džep. Čak su i centralne ekskluzivne zone po cifri “primamljive”.

Gazde, koje imaju višak kvadrata, sa nestrpljenjem očekuju kraj septembara ne bi li se u njihove stanove, koji već nekoliko meseci zvrje prazni, uselili studenti iz unutrašnjosti.

“Ne pamtimo ovako veliki izbor stanova”, kaže Aleksandra Kon, suvlasnica agencije “Alka”.

“Krajem septembra očekujemo pojačanu potražnju, ali ona neće izazvati poskupljenje kirije. Roditelji studenata još ne zakupljuju stanove jer im se ne isplati da jednu kiriju plate “u prazno”.

Ipak, ne bi trebalo da čekaju poslednji trenutak, jer će tada izbor biti sužen. Sada za 300 evra u Beogradu može da se bira stan na dobroj lokaciji, odlično opremljen.”

Trenutno, garsonjere i jednosobni stanovi u glavnom gradu, u zavisnosti od lokacije i opremljenosti, mogu da se zakupe za 100 do 300 evra mesečno. Dvosobni se kreću od 250 do 400, a trosobni od 350 do 700 evra.

Primera radi kirija za četvorosoban stan preko puta Kalemegdana iznosi oko 500 evra. Luksuzno opremljen stan od 65 kvadrata na Crvenom krstu košta mesečno 350 evra. U ponudi je i stan od 100 kvadrata kod “Metropola” za 500 evra.

Naravno, budući podstanari i te kako treba da budu oprezni, jer mnogo je “fantomskih agencija”, koje su spremne da prevare “klijente” pa nude stanove koji ne postoje ili izdaju one koji su već zakupljeni.

Svaka regularna agencija procenat uzima tek po potpisivanju ugovora. Budući podstanari trebalo bi da izbegnu učlanjivanje u bilo kakve agencije i plaćanje članarine. Ako se plaća provizija ili članarina obavezno treba uzeti fiskalni račun, a ukoliko ga agencija ne izdaje trebalo bi o tome obavestiti poresku policiju.

Velika ponuda i niske cene zakupa važe i za poslovni prostor. Lokali koji su izvan pešačkih zona mogu da se zakupe i za sedam do osam evra po kvadratu. U velikim poslovnim zgradama kvadrat se iznajmljuje za 10 do 20 evra u zavisnosti od lokacije. Najviše cifre su u atraktivnim tržnim centrima gde zakup kvadrata iznosi i do 50 evra, prenose “Novosti“.

Izvor:MONDO