Home [akcija] Mladi su zakon

Mladi su zakon

40
0
book4Organizacija kreativnog okupljanja “OKO” iz Beograda će povodom proslave Svetskog dana mladih, 12.avgusta, organizovati promociju projekta “Mladi su zakon” koji ima za cilj sprovodjenje konsultativnog procesa oko izrade zakona o mladima koji bi trebao da se uputi Vladi Republike Srbije do kraja 2010. godine .

Konsultativni proces sprovodi Ministarstvo omladine i sporta sa organizacijama civilnog društva na teritoriji Srbije sa idejom da se dobije povratna informacija sa lokalnog nivoa – da se čuju želje mladih, ali da se oni i svi drugi zainteresovani što bolje informišu.

Organizacija kreativnog okupljanja “OKO”, kao resurs centar koji sprovodi konsultacije na teritoriji grada Beograda i opština Palilula su domaćini ovog izuzetno važnog procesa koji će imati nekoliko glavnih aktivnosti.

Radi promocije omladinskog aktivizma i aktivnog učešća mladih tokom izrade zakona, 12.avgusta biće raspisan konkurs za najbolju volontersku akciju mladih sa teritorije grada Beograda. Toga dana biće organizovana i press konferencija za novinare na Trgu republike( kod konja) sa početkom u 13 časova kao i susret mladih volontera “OKO” i građana Beograda. Konferencija će se odvijati pod vedrim nebom na štandu Kancelarije za mlade Palilula, a u okviru proslave Svetskog dana mladih koji organizuje Kancelarija za mlade grada Beograda.

U drugoj polovini septembra meseca organizovaće se okrugli sto za predstavnike institucija i organizacija koje rade sa mladima kao i sa predstavnicima mladih. Tom prilikom skupljaće se komentari, predlozi i sugestije na ponuđeni Nacrt zakona o mladima. Okrugli sto pratiće veliki javni događaj za mlade, dok se u oktobru planira realizacija pobedničke volonterske omladinske akcije.

Budući zakon ima primarnu funkciju da obezbedi održivu osnovu za razvoj i delovanje društvenih aktera koji čine omladinski sektor sa ciljem poboljšanja položaja mladih i obezbeđivanja prava, prostora, prilike i podsticaja za rast i razvoj sopstvenih potencijala, kao i aktivno učešće mladih u društvu.

Zakon o mladima trebalo bi da jasno definiše adresate zakona, izvore, načela i principe omladinske politike, aktere javne politike, način organizovanja i njihovog koordinisanog delovanja, i načela i principe finansiranja omladinskih javnih politika.

Za više informacija pogledajte sajt Organizacije kreativnog okupljanja “OKO” www.okoorg.rs i prezentaciju Kancelarije za mlade Palilula www.kzmpalilula.rs .