Home [njuz] Mladi iz Evrope izloženiji drogama

Mladi iz Evrope izloženiji drogama

32
0

note1Specijalna bolnica za bolesti zavisnosti ”Vita” iz Novog Sada sprovela je istraživanje tokom Exita, koje je pokazalo da skoro 95 odsto mladih iz zemalja Evropske unije u neposrednom okruženju ima nekoga ko konzumira drogu, dok je na prostorima bivše Jugoslavije taj procenat nešto manji, kao i u Novom Sadu.

Istraživanje je rađeno na uzorku od preko 200 posetilaca, uzrasta od 20 do 30 godina, a pokazalo se da je čak dve trećine mladih iz zemalja EU probalo drogu, kao i polovina mladih iz regiona. Takođe, više od 88 odsto ispitanika koji dolaze iz zemalja EU je bilo ponuđeno sa nekom od droga, dok je ta vrsta direktne izloženosti na prostorima EX-YU republika prisutna sa 69,5 odsto. Najveći deo mladih Evropljana pravi razliku između lakih i teških droga, a to mišljenje imaju i njihovi vršnjaci iz bivše Jugoslavije. Poseban problem koji je uočen u istraživanju je stav da se droga može uzimati pod kontrolom, odnosno povremeno i u specijalnim prilikama koji ima najveći broj ispitanika.

Zanimljive su razlike u očekivanjima mladih o tome ko može najviše da utiče da se smanji problem narkomanije. Mladi iz Evropske unije uglavnom veruju u moć države u odnosu na smanjenje zloupotrebe droga, dok njihovi vršnjaci u regionu više očekivanja polažu na porodicu.

Nešto bolja slika u Novom Sadu

Nedavno objavljeni rezultati istraživanja, koje je takođe sprovela bolnica ”Vita”, na slučajnom uzorku od 406 mladih Novosađana, iako zabrinjavajući, nisu u rangu navedenih. 22 odsto mladih Novosađana je probalo neku od droga, 61 odsto ima nekog u neposrednom okruženju ko koristi droge, polovina je bilo ponuđeno sa nekom od droga, dve trećine njih i dalje droge dele na lake i teške, dok 35 procenata smatra da se droga može uzimati povremeno i u specijalnim prilikama.

Izvor: www.021.rs