Home [konkursi] BOŠ traži studente skandinavskih jezika za rad na štandu Švedske ambasade na...

BOŠ traži studente skandinavskih jezika za rad na štandu Švedske ambasade na Beogradskom sajmu knjiga

46
0

sample2Švedska je počasni gost ovogodišnjeg Sajma knjiga u Beogradu, koji će biti održan od 25. do 31. oktobra. Ambasada Švedske u Beogradu u saradnji sa Savetom za kulturu Švedske, Švedskim institutom i IKEA-om u tu svrhu organizuje projekat „Glasovi Švedske“, koji ima za cilj da prikaže deo savremene švedske književnosti i predstavi aktuelna pitanja u društvenoj debati na temu savremenog društva u Švedskoj. Za pomoć pri realizaciji programa na štandu biće angažovano šest studenata skandinavskih jezika u periodu 20-31. oktobra. Oni će biti zaduženi za logističke i organizacione aktivnosti i pružanje informacija posetiocima štanda o savremenoj švedskoj književnoj sceni.

Konkurs je namenjen studentima Katedre za skandinavske jezike Filološkog fakulteta u Beogradu i mladim ljubiteljima švedske književnosti.

Potrebne osobine i veštine: komunikativnost, otvorenost, briga za detalje, marljivost, gostoljubivost, energičnost

Opis zaduženja zaposlenih na štandu: pomoć pri postavljanju i održavanju štanda, komunikacija sa gostima i posetiocima, pomoć u organizaciji programskih aktivnosti

Radno vreme: 20-31. oktobra
I smena 09.00-15.30
II smena 14.30-21.00

Više informacija o programskim aktivnostima i PRIJAVNI FORMULAR na www.bos.rs/glasovisvedske

Rok za prijavu 20. septembar 2010.

O PREDSTAVLJANJU ŠVEDSKE KAO POČASNOG GOSTA NA SAJMU KNJIGA U BEOGRADU

Na štandu Švedske biće predstavljeno oko 800 naslova objavljenih u poslednjih šest godina. Pozvani su u goste veoma poznati pisci, čime će posetiocima biti omogućeno da upoznaju književnike čija su ostvarenja već prevedena, ali i oni  koji možda nisu poznati čitaocima u zemljama Balkana a koji često učestvuju u javnim debatama u Švedskoj. Na švedskom štandu oni će sa kolegama iz Srbije učestvovati u javnim dijalozima o aktuelnim temama koje su vezane za demokratiju u širem smislu.

Od pisaca već poznatih na Balkanu izdvajamo Junasa Hasena Kemirija (Jonas Hassen Khemiri), Zulmira Bečevića, Ulfa Starka i Svena Nurdkvista (Sven Nordqvist). Uskoro izlaze i nagrađeni pisci Helena Henšen (Helena Henschen) na hrvatskom i Stiv Sem-Sandberj (Steve Sem-Sandberg) na srpskom jeziku.

Takođe, predstaviće se i u Švedskoj poznati pisci Osa Lind (Ĺsa Lind), Pernila Stalfelt, Gelert Tamasa (Gellert Tamas) i Ula Lašmo (Ola Larsmo).

Na štand će biti organizovane brojne aktivnosti za decu a prvi put će se u Srbiji predstaviti deci belgijska spisateljica i ilustratorka Kiti Krauter (Kitty Crowther), ovogodšnja dobitnica Memorijalne nagrade Astrid Lindgren (ALMA – Astrid Lindgren Memorial Award).