Home omladinska politika Šesnaest miliona dinara za mlade u 47 opština

Šesnaest miliona dinara za mlade u 47 opština

52
0

penMinistarstvo omladine i sporta nastavlja da podržava mere za poboljšanje položaja mladih u gradovima i opštinama Srbije koje su usvojile lokalni akcioni plan za mlade. Sprovođenje tih planova Ministarstvo će ove godine pomoći sa 16 miliona dinara.   Potpisivanje ugovora između Ministarstva i 47 gradova i opština, koje je održano danas u Palati Srbija, kao i jačanje kancelarija za mlade,  predstavlja dokaz da u vreme krize gradovi i opštine ne štede na mladima, izjavila je ministarka omladine i sporta Snežana Samardžić Marković. 

«Da bi Srbija uspela, svi njeni regioni moraju uspeti. Danas su u pojedinim mestima zarade dvadeset puta manje od onih u Beogradu. Da bi zadržali mlade u sredinama u kojima su odrasli, potrebno je da ih aktivno podržimo», izjavila je ministarka omladine i sporta. Prošle jeseni u toj istoj sali predstavnici istih lokalnih samouprava potpisali su ugovore sa Ministarstvom na osnovu kojih je finansirana izrada lokalnih akcionih planova za mlade, čije sprovođenje je već otpočelo.  

Nenad Stevanović, predsednik opštine Osečina, obratio se u ime prisutnih čelnika lokalnih samouprava. «Mi smo u opštini Osečina usvojili lokalni akcioni plan za period od 2010. do 2014. i u njemu smo definisali zapošljavanje kao prioritet našeg rada. Formiraćemo Edukativni centar, koji će se baviti obukom mladih koji su trenutno bez zaposlenja. Da bi smo im olakšali pronalaženje novog radnog mesta, vršićemo obuke za rad na računaru, učenje stranog jezika i obuku za aktivno traženje posla».  

Koordinator lokalne kancelarije za mlade iz Knjaževca Bojan Radisavljević izjavio je da se zaista vide pozitivne promene u odnosu države prema mladima od kako je osnovano Ministarstvo omladine i sporta. Predstavljajući aktivnosti kancelarije za mlade u svom gradu, istako je značaj podrške koja je sa tog mesta bila omogućena mladim preduzetnicima u ovom gradu u Istočnoj Srbiji. Kako je istakao, za mlade u Knjaževcu najvažnija pitanja su zapošljavanje, preduzetništvo, samozapošljavanje, obrazovanje, informisanje i kvalitetno provođenje slobodnog vremena. «Ove godine kanclarija za mlade podsticaće mlade Knjaževčane da „treći semestar“ odnosno letnji raspust provedu u svom gradu i uživaju u edukativnim, kulturnim i sportskim sadržajima», izjavio je Radisavljević.  

Rad lokalnih vlasti mladi često direktnije osećaju u svakodnevici nego rezultate nacionalnih aktivnosti, zbog čega lokalne samouprave imaju veliku ulogu u povratku poverenja mladih u institucije. Iz tog razloga je Ministarstvo omladine i sporta prošle godine obezbedilo sredstva za izradu lokalnih akcionih planova u 25 gradova i opština, na osnovu kojih su se oni obavezali da će obezbediti finansije za aktivnosti koje sami mladi odrede kao prioritete u svojoj sredini. Zahvaljujući podršci Nemačke organizacije za tehničku saradnju (GTZ), još 32 lokalne samouprave usvojile su svoje akcione planove. Ove godine Ministarstvo omladine i sporta obezbeđuje sredstva za sprovođenje tih programa, jer želi da mladi što pre osete poboljšanje u mestima u kojima žive.  

Zahvaljujući ovom vidu podrške lokalnim vlastima primera radi, mladi u Despotovcu će dobiti omladinski klub, mladi Vrščani će dobiti obuku kako da što brže i lakše pronađu posao, mladi Pančevci će proći obuku za mlade novinare, veb-dizajnere i fotografe i pokrenuti radio i TV emisije namenjene mladima, mladi u Topoli će organizovati rok koncert, mladi u Čajetini će učiti kako da pokrenu sopstveni biznis, mlade žene u Sremskim Karlovcima će proći kurseve samoodbrane, mladi u Bosilegradu će organizovati slikarske radionice, a mladi u Loznici će se pozitivnim primerima i sportskim događajima boriti protiv širenja nasilja među mladima i u društvu