Home [njuz] Saveti za uspešno polaganje prijemnog ispita

Saveti za uspešno polaganje prijemnog ispita

34
0

sample_2Prijemni ispiti za upis brucoša na fakultetima u Srbiji počinju sutra, a stručnjaci daju nekoliko saveta za uspešan prolaz na testu, kako bi uz što manje stresa upisali željene studije. Najvažnija stvar prilikom polaganja bilo kog ispita, pa i prijemnog, jeste koncentracija, savetuju stručnjaci buduće brucoše na sajtu Infostuda i preporučuju maksimalnu koncentraciju na rešavanje zadataka, a da o drugim stvarima razmišljaju kada se ispit završi.

Sledeći savet mladima je da nikako ne kasne na ispit. Najbolje je doći na fakultet najmanje pola sata ranije. Do sada je uvek bilo studenata koji su na svoj termin za upis zakasnili pet minuta, pa nisu uspeli da se upišu, jer je njihovo mesto već zauzeo neko drugi.

Ne zaboravite ličnu kartu i proverite da li ste poneli sav potreban pribor i dokumenta, preporuka je stručnjaka.

Na ispitu studenti kod sebe moraju imati ličnu kartu ili pasoš, radi identifikacije. Na nekim fakultetima ličnu kartu tokom ispita moraju držati na klupi.

Takodje, mobilni telefon mora biti ugašen pre ispita. Sve češće se u javnosti pojavljuju infomacije o tome da studenti putem mobilnog varaju na ispitu, i ako nekog kandidata uhvate u tom “poslu”, može da računa da će sigurno biti izbačen.

Obavezan savet mladima je da pre nego što počnu da rešavaju zadatke, pročitaju ceo test, i da pažljivo slušaju uputstva osobe koja sprovodi ispit.

Zatim, treba da vode računa o tome da se na nekim fakultetima za netačan ili neupisan odgovor dobijaju negativni bodovi, pa se zbog toga savetuje kandidatima da zaokruže i ona pitanja za koja nisu sigurni u tačan odgovor.

Predlaže im se i da vode računa o vremenu. Najbolje je prvo rešiti lakše zadatke, pa tek onda ostale, kako se na jednom pitanju ne bi previše zadržali. Na kraju testa treba da ostane dovoljno vremena da se još jednom sve prekontroliše.

Prilikom rešavanja zadataka tipa tačno-netačno, treba pripaziti na reči poput: uvek, nikada, nijedan, svi, odnosno na reči ponekad, ponešto, neki, uglavnom, često…Tu se najčešće kriju zamke koje mogu da odvrate od tačnog odgovora, ukazuju stručnjaci.

Kod zadataka sa više ponudenih odgovora, upotrebite sledeću strategiju: pokrijte ponudjena rešenja i na postavljeno pitanje odgovorite sami. Ako se vaš odgovor nalazi medu ponudjenim rešenjima, nema sumnje da je vaš odgovor tačan. Ako nema tog odgovora, potražite najsličniji, savetuju stručnjaci.

Izvor: Smedia