Home omladinska politika Završen konkurs za podršku projektima opština koje su usvojila Lokalni akcioni plan...

Završen konkurs za podršku projektima opština koje su usvojila Lokalni akcioni plan za mlade

28
0

racunar1Ministarstvo omladine i sporta nastavlja da podržava mere za poboljšanje položaja mladih u gradovima i opštinama Srbije, koje su usvojile lokalni akcioni plan za mlade. Sprovođenje tih planova Ministarstvo će ove godine pomoći sa gotovo 16 miliona dinara.   Na osnovu konkursa za finansiranje i sufinansiranje projekata jedinica lokalne samouprave za sprovođenje lokalnih akcionih planova za mlade, Komisija Ministarstva omladine i sporta predložila je da se podrže projekti u 47 gradova i opština. Svečano potpisivanje ugovora sa gradovima i opštinama koje je predložila Komisija, a koji su opravdali sredstva koja su do sada dobili od Ministarstva, održaće se 28. juna, u palati Srbija, sala Jugoslavija, sa početkom u 12 časova.  

Rad lokalnih vlasti mladi često direktnije osećaju u svakodnevici nego rezultate nacionalnih aktivnosti, zbog toga lokalne samouprave imaju veliku ulogu u povratku poverenja mladih u institucije. Iz tog razloga je Ministarstvo omladine i sporta prošle godine obezbedilo sredstva za izradu lokalnih akcionih planova u gradovima i opštinama, na osnovu kojih su se oni obavezali da će obezbediti finansije za aktivnosti koje sami mladi odrede kao prioritete u svojoj sredini. Ove godine Ministarstvo omladine i sporta obezbeđuje sredstva za sprovođenje tih programa, jer želi da mladi što pre osete poboljšanje u svojim sredinama.  

Zahvaljujući ovoj podršci Ministarstva omladine i sporta lokalnim vlastima, primera radi, mladi u Despotovcu će dobiti omladinski klub, mladi Vrščani će dobiti obuku kako da što brže i lakše pronađu posao, mladi Pančevci će proći obuku za mlade novinare, veb-dizajnere i fotografe i pokrenuti radio i tv emisije namenjene mladima, mladi u Topoli će organizovati rok koncert, mladi u Čajetini će učiti kako da pokrenu sopstveni biznis, mlade žene u Sremskim Karlovcima će proći kurseve samoodbrane, mladi u Bosilegradu će organizovati slikarske radionice, a mladi u Loznici će se pozitivnim primerima i sportskim događajima boriti protiv širenja nasilja među mladima i u društvu.