Home [zabavnik] U pozorište najviše idu žene i mladi

U pozorište najviše idu žene i mladi

50
0

mladi11Redovnu pozorišnu publiku u Srbiji čine pretežno žene i mladi, rezultat je istraživanja koje je sproveo Zavod za proučavanje kulturnog razvitka iz Beograda.  Među gledaocima predstava dominiraju žene sa skoro dve trećine. Što se tiče starosti, najviše je posetilaca između 19 i 30 godina, dok je najmanje onih koji su stariji od 65 godina. U pogledu obrazovanja, pozorišnu publiku najviše čine stručnjaci i studenti, a čak 25 posto posetilaca ima visoku stručnu spremu.

Istraživanje je obuhvatilo i pitanje učestalosti poseta pozorištu. Najveću grupu – oko 37 odsto čine povremeni posetioci, oni koji u pozorište idu jednom do dva puta u periodu od tri meseca.

Sledi redovna publika – oko 30 posto gledalaca koji odlaze u teatar jednom do dva puta svakog meseca. Oko 13 posto publike posećuje pozorište dva do tri puta godišnje, a četiri odsto samo jednom godišnje.

Na pitanje o omiljenim žanrovima, gledaoci se izjašnjavaju i za komedije i za drame, kao i za savremena dela domaćih autora. Komedije su nešto popularnije kod mlađe publike, drame više vole stariji, a interesovanje za mjuzikle je podjednako u svim starosnim grupama.

Što se tiče informisanja o radu pozorišta, najviše su zastupljeni Internet i preporuke prijatelja, mada su još značajni i klasični načini – oglasni prostor u samom pozorištu i dnevna štampa, dok se malo potencijalnih posetilaca informiše putem emisija o kulturi na radiju i televiziji.

U vezi sa cenama ulaznica, više od polovine publike smatra da su one realne, za 28 odsto su visoke, 4,6 odsto misli da su niske, a desetak odsto je neodlučno.

Kao razlog za retke posete pozorištu gledaoci obuhvaćeni ovim istraživanjem uglavnom nisu navodili rad određenog teatra i njegove karakteristike, već društveno ekonomske uslove, kao i dominantne vrednosne orijentacije u društvu.
U Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka ipak smatraju da ovi podaci mogu da pomognu pozorištima da unapređenjem komunikacije sa publikom obezbede bolju posećenost.

Istraživanjem je obuhvaćena publika svih profesionalnih pozorišta u Srbiji.

Izvor:Tanjug