Home [njuz] Uslovi nepromenjeni za upis budućih srednjoškolaca

Uslovi nepromenjeni za upis budućih srednjoškolaca

48
0

mladi13Do početka upisa u srednje škole ostalo je dvadesetak dana, a uslovi polaganja kvalifikacionog i prijemnog ispita, bodovanje opšteg uspeha, prag znanja na testovima, ostali su nepromenjeni u odnosu na prošlu godinu.

Konkurs za upis u srednju školu biće objavljen odmah posle prvomajskih praznika, rečeno je u Ministarstvu prosvete, a osmaci koji žele da upišu četvorogodišnju srednju školu, treba da osvoje bar po jedan poen na testovima iz srpskog (maternjeg) jezika i matematike, s tim što će prednost pri formiranju rang liste imati oni koji osvoje pet i više bodova.

Matiš – 17 zadataka, srpski – 20 zadataka
Na testu iz matematike biće 17 zadataka, od čega će u pet biti izmenjene numeričke vrednosti u odnosu na zadatke iz zbirke za pripremu ispita, a na testu iz srpskog (maternjeg) jezika, od 20 zadataka, u najviše 40 odsto biće izmenjen redosled ponuđenih odgovora u odnosu na zbirku.

Sadašnji osmaci poslednja su generacija đaka koja će polagati prijemne odnosno kvalifikacione ispite, pošto će ovi testovi znanja od naredne godine biti zamenjeni završnim ispitom.

Upisne aktivnosti počinju 21. maja, prijavljivanjem kandidata i u školskoj 2010/11. godini za oko 80.000 osmaka ponuđeno je blizu 86.000 mesta. Prema konkursnim rokovima, kandidati koji pretenduju na knjižicu četvorogodišnje srednje škole i koji polažu kvalifikcioni ispit, prijavljuju se u matičnim školama od 3. do 15. juna.

Kvalifikacioni ispiti iz srpskog (maternjeg) jezika i matematike biće održani 21. i 22. juna, a 28. juna treba da budu objavljeni konačni rezultati, dok će liste želja biti popunjavane 29. i 30. juna. Prvi upisni krug trajaće dva dana, 7. i 8. jula, dok je drugi upisni ciklus, tamo gde je ostalo slobodnih mesta, planiran za 12. jul.

Za kandidate koji žele da se upišu u umetničke škole, filološke gimnazije i matematičke škole, konkursni rok počinje znatno ranije. Prijavljivanje je već od 21. maja, a prijemni se polaže od 4. do 7. juna.

Dežurstva i prepisivanje
Kako je predviđeno, na kvalifikacionom ispitu u svakoj učionici dežuraće po jedan nastavnik iz druge osnovne škole i nastavnik iz srednje škole, a isto pravilo važi i za članove komisije koja pregleda testove.
Iz Ministarstva prosvete najavljuju da će ove godine pojačati kontrolu dežurstava, da se ne bi dešavalo da nastavnici dozvole prepisivanje, kojeg je, doduše u malo slučajeva, bilo ranije.