Home [njuz] Prvi seks sa 17 godina

Prvi seks sa 17 godina

2810
0

student26Mladi u Srbiji prerano stupaju u seksualne odnose, najčešće već sa 17 godina i veoma mali broj njih koristi neki oblik kontracepcije, ali se informisanost o tome vremenom poboljšava, ocenili su danas medicinski stručnjaci. Načelnica Republičkog centra za planiranje porodice pri Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije dr Katarina Sedlecki rekla je da je trećina mladih tokom različitih ispitivanja navela da je preuranila čak i nekoliko godina kada je u pitanju prvo seksualno iskustvo.

Ona je ukazala da su poslednja istraživanja Ministarstva zdravlja pokazala da među mladima od 15 do 24 godine najveći broj prvo seksualno iskustvo doživi u 17. godini, a da je među njima nešto veći broj mladića nego devojaka.

Stručnjaci navode da su motivi često radoznalost, želja za eksperimentom, potreba da vole i budu voljeni, da se ne bi razlikovali od svojih drugova i drugarica, da bi se “pokazali” u društvu ili da ih partner zbog neiskustva ne ostavi.

Sedlecki je, međutim, ukazala da preuranjena seksualna aktivnost nosi veliki broj rizika, jer su devojke koje rano stupaju u odnose “telesno relativno razvijene”, ali su nedovoljno psiho-socijalno zrele da bi imale odgovornost za svoje ponašanje.

– Često se događa neplanirana trudnoća i ona nastaje rano i najčešće kada devojke još o tome ne razmišljaju. Rezultati nekih svetskih studija pokazuju da polovina svih predbračnih trudnoća nastaje u prvih šest meseci seksualne aktivnosti, a čak petina tokom prvog meseca. Kada je reč o posledicama, rano stupanje u seksualne odnose, kao i često menjanje partnera mogu uticati na poremećaje reproduktivnog zdravlja i nekih polno prenosivih infekcija, najčešće hlamidije, koje su posebno česte kada se prvo seksulano iskustvo doživi veoma rano – objasnila je Sedlecki

Ona je podsetila da su devojke koje su prvo polno iskustvo doživele pre 16. godine i u prvih godinu i po dana od nastupanja materičnih krvarenja u dvostruko većem riziku da obole od raka grlića materice u kasnijim godinama.

Navodeći da je važno da se “mladi naoružaju znanjem”, Sedlecki je kazala da je važno da se i u škole uvedu obavezni sadržaji koji će omogućiti mladima da očuvaju reproduktivno zdravlje i informišu se na pravi način o tome.

Ona je ukazala da bi i roditelji, mladiće i devojke, trebalo da na adekvatan način u mlađem uzrastu uvode u “svet seksualnosti” i bezbedno seksualno reproduktivno ponašanje.

Ne koriste kontracepciju
Prema njenim rečima, između 40 i 50 odsto seksualno aktivne populacije ne koristi kontraceptivna sredstva, dok se 60 odsto ukupne populacije, koji je koriste, “pridržava” neke od nesigurnih metoda.
– Kondom koristi 30 odsto, ali ne pri svakom seksualnom odnosu, što i jeste najveći problem, jer je za neželjenu trudnoću ili polno prenosivu bolest dovoljan samo jedan nezaštićen odnos – dodala je Mitrovićeva.

Česti abortusi

Sedlecki je rekla da su procene da je stopa prekinutih trudnoća 90,5 na 1.000 žena uzrasta od 15 do 44 godina, po čemu je Srbija, kako je kazala, u vrhu zemalja u Evropi, ali i svetu.

– Udeo adolescenata od ukupnog broja abortusa je oko 4,5 odsto, međutim to nije mali broj jer je to 3.000 abortusa koje se svake godine obave kod devojaka uzrasta 15 do 19 godina – upozorila je ona, dodavši da približno toliki broj devojaka nastavlja trudnoću i rađa decu.

Izvor:glas javnosti