Home [ knjige/tribine ] Suočavanje sa prošlošću – slučajevi Perua i Čilea

Suočavanje sa prošlošću – slučajevi Perua i Čilea

35
0

vesti1Panel diskusija „Suočavanje sa prošlošću: Iskustva Čilea i Perua“, održava se u četvrtak 18. marta od 14.00 do 16.00 časova u Centru za kulturnu dekontaminaciju (Birčaninova 21, Beograd).
Organizator je Fond za humanitarno pravo ispred Koalicije za osnivanje Regionalne komisije za ustanovljenje i javno iznošenje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim povredama ljudskih prava u bivšoj Jugoslaviji (REKOM).
Iskustva peruanske Komisije za istinu i pomirenje predstaviće Felix Reategui, šef odelenja za izveštavanje.

O načinu na koji je delovala Komisija o torturi i političkim zločinima u Čileu govoriće Cristian Correa, sekretar Komisije.

Diskusija je otvorena za sve zaintersovane, a simultani prevod je obezbeđen. Učešće potvrditi na e-mail: outreach@hlc-rdc.org

Panel diskusija je deo aktivnosti REKOM-a u okviru kojih se predstavljaju mehanizmi tranzicione pravde i iskustva drugih zemalja u suočavanju sa prošlošću.

REKOM je regionalna koalicija udruženja žrtava, nevladinih organizacija i lica koja zagovaraju osnivanje zvanične međudržavne, nezavisne komisije koja može da ustanovi i javno saopšti činjenice o ratnim zločinima i drugim teškim kršenjima ljudskih prava u bivšoj Jugoslaviji, uključujući rasvjetljavanje sudbine više od 16. 000 nestalih i pronalaženje njihovih posmrtnih ostataka.

Koaliciju za REKOM u ovom trenutku čini preko 750 udruženja žrtava, organizacija i osoba iz regiona ex-YU. Tu su udruženja porodica nestalih, veterana, logoraša, novinara, manjinskih zajednica, organizacije za ljudska prava..

Za više informacija, posetiti:
www.korekom.org