Home [njuz] A šta ćeš ti da studiraš?

A šta ćeš ti da studiraš?

38
0

book23Danas je kontinuirana edukacija neophodna…
Maturante srednjih škola trenutno zanima šta treba spremiti za prijemni ispit, kakva je konkurencija, da li su fakulteti koje planiraju da upišu akreditovani. Velika ponuda na 7. međunarodnom sajmu obrazovanja EDUfair, koji počinje danas i traje do 13. marta, olakšaće budućim studentima izbor i ponudiće informacije o državnim i privatnim fakultetima, univerzitetima i višim školama.

Postoje mnogobrojni izazovi s kojima se sreću srednjoškolci i maturanti s jedne strane i fakulteti i visoke škole s druge. Visoko školstvo se nalazi na prekretnici, programi nastave se transformišu, akreditacija je skoro završena, usklađivanje sa Bolonjom je u toku. Menjaju se globalni trendovi u nauci, obrazovanju, industriji i zapošljavanju, a privreda postaje sve više bazirana na znanju. Paralelno jača konkurencija privatnih i državnih, domaćih i stranih fakulteta i visokih škola. Još jedan trend postaje sve jasniji, a to je svest o potrebi zaposlenih da se stalno edukuju. Prošlo je vreme kada se posle završenog fakulteta nije više moralo učiti. Danas je kontinuirana edukacija neophodna, jer znanje lako zastareva. Fakulteti i druge edukativne organizacije sada organizuju ne samo formalne master, doktorske i MBA studije već i specijalističke studije i kratke programe za ovladavanje veštinama i znanjima.
Sajam obrazovanja EDUfair je prva i jedina manifestacija na kojoj maturanti srednjih škola mogu na jednom mestu da dobiju sve informacije koje će im pomoći da izaberu pravi fakultet ili višu školu, a time i opredelenje svog životnog puta i karijere. Izlagači na ovoj sajamskoj manifestaciji su državni i privatni fakulteti, univerziteti i visoke škole iz zemlje i inostranstva i drugi, mnogobrojni oblici neformalnog obrazovanja i edukacije.

Koje informacije ćeš dobiti
Izlagači na ovom sajmu su državni i privatni fakulteti, univerziteti i više škole iz zemlje i inostranstva. Oni će maturantima, a svojim potencijalnim brucošima predstaviti:
proces akreditacije
nastavne i naučne oblasti, programe i usmerenja
cene, školarine i mogućnost stipendiranja
mogućnost zapošljavanja posle diplomiranja

Izvor:24 sata