Home [ mjuzik ] The Chemicals, Röyksopp i Mika na Exitu

The Chemicals, Röyksopp i Mika na Exitu

61
0

djitra3Na Exit 2010. dolaze majstori nezaboravnih žurki, The Chemical Brothers, Mika sa šarenom olujom veselih i razigranih zvukova i norveški duo Röyksopp, koji će vas osvojiti melodičnom i zavodljivom elektronikom.

Na Dance Arenu ove godine dolaze elektro kraljevi Crookers, Boys Noize i Erol Alkan, ali ni to nije sve jer su nastup na Exitu potvrdili i SebastiAn, Busy P, Ida Engberg i DJ Mehdi. Osim toga, na Dance Arenu dolazi kum tehno zvuka Ricardo Villalobos, željno očekujemo i nastup uživo kreativnih i zaraznih Moderat, kao i nastup koji povodom 15 godina produkcijske kuće Ovum sprema Josh Wink.

Otvarajući drugu deceniju impozantnim spiskom imena, radujemo se što možemo da najavimo još jedno, sada već sigurno, sjajno izdanje Exit festivala.

Brothers Gonna Work It Out

image

Pioniri big beat zvuka, ljudi koji su imali najbrojniju publiku ikada na najvećem svetskom festivalu – Glastonbury, štreberi poznati i po tome da su potpuno iskulirali hirove megazvezde Liama Galagera, dvojac čiji su imperativ od samog početka upravo nastupi uživo, dolaze konačno i na Exit. Iako je publika navikla da ih Tom i Ed uvek iznenađuju i da je svaki njihov nastup bar za nijansu drugačiji od prethodnog, ovog puta obećali su da će iz rukava izvući nešto specijalno i pozvali publiku da se pripremi za najbolji njihov nastup do sada.

Chemical Brothers su već od prvih nastupa početkom devedesetih u Albany pabu u Londonu krenuli nezaustavljivo ka samom vrhu svetske elektronske scene o čemu između ostalog govori podatak da su im publiku već tada činili Noel Gallagher, Paul Weller, James Dean Bradfield, Tim Burgess… Moglo bi se reći da je za njihov planetarni uspeh zaslužan miks uticaja hip-hopa, tehna, hausa, zvuka sa Balearskih ostrva, vešto uklopljenih vokala i pametne, a u isto vreme razuzdane muzike. Posle skoro dvadeset godina i šest albuma Chemical Brothers su jedno od najvažnijih imena svetske dance scene, podjednako uspešni i traženi u Evropi i u Sjedinjenim državama i ono što je za nas najvažnije – eksperti su baš za ogromne žurke.

And they talked and they danced…

image

Dok se takmiče za najbolji spot godine (“The Girl And The Robot”) za nagradu Spellemannprisen (norveški Gremi), ovaj kako se čini nezaustavljivi norveški duo snima novi album, koji bi kako je najavljeno trebalo da objave tokom ove godine. Kao da ovo nije dovoljno, pesma “This Must Be It”, još jedna saradnja sa Kerin Dreijer Anderson aka Fever Ray, trenutno vlada TV i radio stanicama kao što su MTV, VH1, žurkama… Röyksopp su takođe favoriti publike online radija Last.fm, budući da su na njihovoj listi najboljih izvođača 2009. na dvadeset četvrtom mestu, više od 750.000 slušalaca čulo ih je oko 4 i po miliona puta. Izgleda da su neizbežni. I dolaze na Exit.

Reći da im je dobro išlo od samog početka značilo bi potceniti ih. Setimo se njihovog prvog singla “Eple” (na norveškom ‘jabuka’), kojim su ne samo obratili pažnju na sebe, već i postavili novi izazov i standard izvođačima elektronske muzike. Onda su 2002. godine dobili evropsku MTV nagradu za najbolji spot, za pesmu “Remind Me”, a svaka naredna godina donosila je bar još po jednu nagradu, mnogo nastupa, novu oduševljenu publiku… Uporedo sa popularnošću raste i brzina njihovog ritma, dosegnuvši dosadašnji maksimum u trenutno popularnim i pomenutim hitovima. Saradnja sa švedskim ženskim vokalima dodatno potvrđuje da ovi momci znaju posao, i dobro ga rade. Dođite da tome posvedočite.

Blame it on Mika

image

Zovu ga blistavom scenskom personom. Zovu ga školovanim umetnikom. Sve je to istina. Svoj drugi studijski album pod nazivom “The Boy Who Knew Too Much” izdao je krajem 2009. godine, a baš u petak, 19. februara, i najnoviji singl sa tog albuma, “Blame It On The Girls”, koji je, naravno, propraćen spotom. I baš u julu, on nastupa na Exitu.

Za svoju muziku kaže da se lako može definisati, da njeni osnovni principi jesu radost i moć i da ne prati modu i konvencije, na taj način podsećajući nas na staru i skoro zaboravljenu poruku popa: individualnost. I on ovome zaista ostaje veran. Uz svoja dva studijska albuma i brojne nagrade koje je pokupio tek od 2007. godine, Mika je pokazao da treba gajiti slobodu da budemo slobodni. Bez tabua, konvencija, sa muzičkim obrazovanjem koje ga podržava u njegovoj šarenoj kreativnosti. Igraćete, smešićete se.

image

Crookers iz Milana na tvrđavu donose hibridni haus zvuk, a dok čekamo da osvoje Dance Arenu zagrevaćemo se uz njihov novi album “Tons Of Friends” koji će biti objavljen 8. marta. Posle čitave gomile sjajnih remiksa numera velikih svetskih zvezda Crookers su otišli korak dalje i na novom albumu sarađivali sa imenima kao što su Kelis, Soulwax, Spank Rock, Tim Burgess, Kardinal Offishall i Roisin Murphy. Momci iz Italije od 2003. godine, kada su počeli da rade zajedno, penju se na vrh top lista, prave žurke zbog kojih ih zovu ‘dons of the dancefloor’ i putujući po svetu i po Internetu stiču nove prijatelje. Kojih sada ima cela jedna tona. Posle Exita biće ih bar još deset.

image

Čovek čije numere i remikse na žurkama puštaju Soulwax, Tiga, Justice, tehno DJ i producent iz Berlina Boys Noize potvrdio je da će biti deo jedanaestog izdanja Dance Arene. Boys Noize nastupa i pod imenima 909d1sco i Kid Alex, ima svoju etiketu Boysnoize, a prošlog septembra objavio je drugi album “Power”. Ove godine zauzet je produciranjem numera za imena kao što su Black Eyed Peas, 50 Cent, Erol Alkan…

image

Erol Alkan je momak o kojem se priča da je izmislio mash-up, da je sa 12 godina bežao kroz prozor da bi puštao muziku na žurkama i da je sposoban da publiku satima drži na nogama. DJ iz Londona se pojavljuje i pod imenom Mustapha 3000, a on i Richard Norris osnovali su psihodelični bend Beyond the Wizard’s Sleeve i trenutno pripremaju prvi album. Svetsku slavu Erol Alkan je stekao pre četiri godine kada su mu remiksi numera bendova kao što su Scissor Sisters, Justice and Franz Ferdinand pomogli da dobije Mixmag DJ of the Year nagradu. Erol Alkan je bio rezident i osnivač londonskog kluba Trash u kojem su tokom deset godina nastupali Peaches, LCD Soundsystem, Klaxons, Bloc Party, Yeah Yeah Yeahs, Electric Six…

image

Momak sa čudnim očima iz Čilea, koji važi za jedno od najvažnijih imena minimal tehno scene, Ricardo Villalobos, dolazi na Petrovaradinsku tvrđavu. Ricardo je za četrdeset godina prešao zanimljiv put – od dečaka koji lupa bubnjeve, i to konga i bongos bubnjeve, preko zaluđenog fana koji Depeche Mode revnosno prati na turnejama, do najboljeg od 100 disk džokeja na Resident Advisor top listi 2008. godine. Ovaj microhouse DJ je o muzičkim uticajima rekao: “Brazilska muzika je najviše uticala na mene. Brazilci su slušali tehno dve-tri stotine godina pre ostalih. Ako uporedite samba groove i tehno groove videćete da je veoma, veoma slična ideja iza oba stila.”

image

Moderat je tročlani muzički projekat koji dolazi iz Nemačke. Članovi ovog sastava, Sascha Ring (aka Apparat), Gernot Bronsert i Sebastian Szary (aka Modeselektor), pojedinačno su poznati i uspešni, a zvuk koji zajedno stvaraju čini mešavina žanrova idm, electronica, glitch… Sveži su i novi, inteligentni i nezavisni.

image

Josh Wink, predstavnik i osnivač diskografske kuće Ovum, zauzima svoje mesto na Dance Areni. Počeo je sa tehnom i bio deo rejv ludnice devedesetih, da bi kasnije, inspirisan novim talasom elektronike prešao na stvaranje autorske muzike, tako osvajao kontinente. Od osnivanja svoje kuće, u okviru nje izdaje radove izvođača kao što su  Loco Dice, Shlomi Aber, Marc Romboy, DJ Pierre, Aaron Carl, King Britt, Steve Bug, D’Julz, kao i svoju muziku. Nije ljubitelj jednostanosti i žanrovskih ograničenja. Pravi dobre žurke.

image

Ida Engberg donosi proverenu nordijsku elektroniku iz Švedske i sa Ibice, i njen andergraund muzički izraz najčešće je deep house, tech house, funky techno, minimal i ponekad electro. Skoro slučajno u svetu muzike, u petogodišnjem intervalu ova Šveđanka izgrađuje impozantan imidž, deleći gramofone i miksete sa imenima kao što su Roger Sanches, Sebastian Ingrosso, Eric Prydz, The Knife, Jo Mills, Joel Mull, Steve Lawler, Nic Fanctiulli i mnogi drugi. Za zagrevanje pred njen nastup savetujemo Disco Volante, trenutno aktuelni singl na stanici Last.fm.

image

Nastup na Dance Areni potvrdio je i francuski electro house izvođač SebastiAn. Dobru reputaciju stiče svojim prvim izdanjem za Ed Banger Records pod nazivom ‘Smoking Kills’ i ‘H.A.L’, 2005. godine, a nadograđuje je remiksima koje je radio za izvođače kao što su Annie, Daft Punk, Cut Copy, Kelis i mnogi drugi. Nisu loše preporuke.

image

Još francuskog elektra na Dance Arenu donosi Busy P, predvodnik i osnivač produkcijske kuće Ed Banger Records, jedne od najuzbudljivijih u svetu muzike. Ovaj DJ i producent inspirisan čikaškom elektronskom muzikom i old-school repom, ekspert je u prepoznavanju kvaliteta, što potvrđuju novi i uzbudljivi umetnici čiju muziku objavljuje, kao i činjenica da je menadžer benda Daft Pank. Nećete želeti da propustite ovog čoveka.

image

Upotpunjujući Ed Banger svitu, DJ Mehdi potvrdio je nastup na Dance Areni. Dolazi iz Francuske i najviše se izražava kroz elektro i hip hop. Od 1992. godine on pušta i pravi muziku, osniva bendove i produkcijske kuće, učestvuje u filmovima sa svojom muzikom… Svežina i raznovrsnost su dve stvari koje od njega možete sigurno očekivati.

Exit će ove godine biti održan od 8. do 11. jula, kao i uvek na magičnoj Petrovaradinskoj tvrđavi pored Dunava, sa dovoljno bina i raznovrsnog programa da svako može da nađe svoj fazon. I kao da to nije dovoljno – tu je i Exit Village, ceo mali univerzum zabave okupan toplim balkanskim suncem.

Izvor:Exit