Home [njuz] Studenti sa Prinstona „pali” na punjene paprike i pasulj

Studenti sa Prinstona „pali” na punjene paprike i pasulj

38
0

rapAmerikanci su katolički Božić proslavili u Nišu sa svojim srpskim domaćinima zajedno…
„Oduševljeni smo vašom tradicijom, kulturom i gostoljubivim ljudima. Obožavamo vašu hranu, pre svega ajvar, punjene paprike i sarmu. Sve je sveže i prirodno. Osećamo se sigurno iako su naše porodice bile zabrinute kada smo rekli gde idemo”, kažu za „24 sata” Aleks Rafter (19) i Lelebari Živa Ojuri (19), koji sa još troje studenta prestižnog Univerziteta Prinston, u Americi, borave u Srbiji.

Pet američkih tinejdžera su nakon upisa na fakultet odlučili da devet meseci provedu u našoj zemlji, koja je jedna od učesnica programa „Bridge Year”, koji podrazumeva da akademci, pre nego što počnu studije, borave u stranoj zemlji, uče jezik, volontiraju i vide kako žive drugi narodi.
– Grupa od pet studenata, Lelabari, Ketrin, Aleks, Ešli i Mariam, do Nove godine su živeli u porodicama u Novom Sadu, a sada su u Nišu – kaže „24 sata” Svetlana Kijevčanin, programski direktor tog programa u Srbiji.
Mlade Amerikance u našoj zemlji je oduševio način života.
– Vaše porodice su posebne, svi ste povezani i više se družite nego mi u SAD. Iznenadila me je spremnost za novim poznanstvima. Vidite, kad u Americi nekome date broj telefona, ne očekujete da vam se taj neko zaista i javi, dok će vas u Srbiji novi prijatelji rado pozvati čak i u svoju kuću – kaže za naš list Lelebari Živa.
Njen drug Aleks napominje da nije znao mnogo o Srbiji.
– Moja porodica je bila uplašena, ali kada se budem vratio, reći ću im da nema potrebe za strahom, jer ovde su ljudi otvoreni i spremni da pomognu. Obožavam vašu hranu, a najviše mi se sviđaju sarme, koje su pravi hit, punjene paprike i pasulj – ističe Aleks.
Srpski, kažu, nije nimalo lak. Nisu mogli da veruju da su naše žene uvek doterane i da u Srbiji nema debelih ljudi, kao u Americi. Fascinirani su spremanjem zimnice i tradicijom ispijanja kafe.
– Nada, majka porodice u kojoj sam boravila u Novom Sadu spremala je zimnicu. Mislila sam da tako nešto postoji samo u bajkama. U SAD ne znam nijednu porodicu koja kupuje 90 kilograma paprika za ajvar ili 12 gajbica jabuka za kompot. Ipak, ovo je odlična ilustracija koliko Srbi drže do svoje tradicije, porodice i ishrane – kaže Ketrin Maunt.
„Bridge Year” program podrazumeva i volontiranje u nevladinim organizacija, pa su se naši gosti bavili promocijom ljudskih prava, zaštiti dece od porodičnog nasilja, klimatskim i ekološkim promenama, bili angažovani u JAZAS-u, i organizovali razne debate i filmske projekte. Studenti se kući vraćaju 22. maja.

Kostimi za Noć veštica
Amerikance je posebno ganulo, kaže Svetlana Kijevčanin, to što su ih porodice u kojima sada borave u Nišu u svojim domovima primile na Badnje veče. „Pričali su i o praznicima koje mi nemamo, kao što je Dan zahvalnosti. Da bi nas upoznali sa običajima i hranom koja se tada priprema, u mojoj kući smo spremili tradicionalnu američku trpezu koja se servira za taj praznik. Deo smo pojeli, a deo odneli u „Američki kutak”. Za Noć veštica sam im sašila kostime kako bi i na taj način imali utisak da su kod kuće”, kaže Kijevčanin.

Izvor:24 sata