Home [zabavnik] Skupština plaća propale studente

Skupština plaća propale studente

149
0

avion2Šakom i kapom plaćaju se školarine na privatnim fakultetima koji nemaju nikave veze s poslovima koje oni obavljaju u Skupštini
Srpski parlament je u poslednje dve godine potrošio dva miliona dinara poreskih obveznika za finansiranje “skupštinskih studenata”, čije studije nemaju nikakve veze s pozicijama na kojima rade!

Ne zna se tačno po čijem nalogu su isplaćivane školarine za propale studente, ali se pretpostavlja da su trošenje novca aminovali političari svojim saradnicima, bivajući velikodušni kada je reč o trošenju narodnih para.

Među brojnima je ekonom Željko Mandić, kome je plaćena školarina na Fakultetu za obrazovanje diplomiranih pravnika i diplomiranih ekonomista. Tu je i sekretarica Strumica Aranđelović, student Visoke škole strukovnih studija za menadžment u saobraćaju?!

Za menadžera u saobraćaju školuje se i referent u Odeljenju za ljudske resurse Biljana Lalić, koja je maltene pred penzijom! Skupština finansira i studije informatičara za grafičku obradu podataka Katarine Kačavende na Visokoj turističkoj školi, stenografa Danijele Jovanović na Fakultetu za medije i komunikacije Univerziteta Singidunum!

Kako navode u Skupštini, tokom 2008. za dodatno obrazovanje zaposlenih potrošeno je 814.420 dinara, u 2009. – 770.400 dinara, dok je za 2010. na ime dopunskog obrazovanja planirano 750.000 dinara. Zanimljivo je da se parama poreskih obveznika finansira studiranje dvoje zaposlenih u kabinetu sekretara Veljka Odalovića – administrativnog sekretara Miloša Prošića (Fakultet za uslužni biznis) i Veljkove sekretarice Danice Veinović (Beogradska poslovna škola).

Studije u radno vreme

Ko ovim ljudima odobrava izlazak s posla, da li slušaju predavanja tokom radnog vremena ili… pitanja su na koja nema odgovora. Ako ne daju uslov i obnove godinu, da li Skupština plaća obnovu godine ponavljačima?
U Skupštini tvrde da služba nikada nije finansirala kandidate koji obnavljaju godinu studija.
– Zaposlenima se, shodno Zakonu o državnim službenicima i Posebnim kolektivnim ugovorom za državne organe, rešenjem odobrava jedan radni dan radi polaganja ispita – kažu u parlamentu.

Vlada plaća “široko”

Služba za upravljanje kadrovima Vlade Srbije godišnje usavršava više od 3.000 polaznika, a tokom 2008. u te svrhe je potrošila dva miliona dinara na finansiranje studiranja 3.326 službenika. Ministarstva pojedinačno takođe organizuju stručna usavršavanja. Najviše para potrošilo je Ministarstvo trgovine i usluga – 3,2 miliona u prošloj i 2,5 miliona dinara u ovoj godini. Ministarstvo zdravlja je sa oko tri miliona na drugom mestu. Sledi resor telekomunikacija, gde je prošle godine potrošen 2,1 milion dinara, a u ovoj je planirano 2,9 miliona dinara.